Simbol hrabrosti i ustrajnosti
1.2k

Nervesa ponovo treba pomoć, pomozimo joj da pobijedi tešku bolest

Piše: A. K.
Umjesto da živi život punim plućima, sudbina je za 23-godišnju Nervesu Ejupović namijenila drugu ulogu, ulogu borca protiv opake bolesti koja ju pokušava savladati drugi put u posljednjih sedam mjeseci.

Za mladu Sarajku, tada studenticu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, većina njenih sugrađana prvi je put čula putem jednog od brojnih apela za pomoć. Nervesa je u februaru ove godine saznala da boluje od raka limfnih čvorova. Nije se predala, krenula je u odlučnu borbu protiv bolesti.

Nekoliko mjeseci nije bilo nikakvih informacija o njoj, a onda u septembru stiže divna vijest. Nervesa je odbranila magistarski rad čistom desetkom, a bolest je bila savladana.

Nova bitka Otrcana fraza da je sve što je lijepo kratko traje, još se jednom pokazala istinitom na najgori mogući način. Dva mjeseca nakon vijesti o odbrani magistarskog rada i ozdravljenju, Nervesina prijateljica nam javlja da se bolest vratila. Ipak, nije bilo vremena za čekanje, pokrenut je niz apela za prikupljanje sredstava za novu bitku protiv bolesti.

Nervesa, kojoj ni nesreća nije ugasila osmijeh na licu, kaže da je trenutno u fazi priprema za nastavak liječenja. Drugo mišljenje je potražila na klinici u Beču. S obzirom na brzinu širenja bolesti, nije joj preporučeno dugo čekanje na listi za transplantaciju u Austriji. Kaže da će odgovarajući tretman u Zagrebu dobiti znatno brže, jer je već njihov pacijent. Predstoji joj priprema za dugotrajno liječenje, što znači obavljanje svih pretraga i ekstrakciju transplantata iz koštane srži.

Pitali smo je može li opisati trenutak kada je saznala da se bolest vratila nakon što ju je prvi put pobijedila.

Velika i vrijedna borba

"Nemoguće je opisati te osjećaje i šok koji smo doživjeli moja porodica i ja. Kombinacija svega, od nevjerice, razočarenja, tuge, straha...", ispričala nam je Nervesa.

Šok nije dugo trajao, pribrala se i shvatila da se za život itekako vrijedi boriti.

"I spremna sam na to", odlučna je u svojoj namjeri da iz ovog rata izađe kao pobjednik.

Da nije klonula duhom svjedoče i njeni tvitovi na Twitteru, društvenoj mreži na kojoj svakodnevno piše o svom stanju, situacijama kroz koje prolazi, svojim mislima...

Nervesa tvrdi da to predstavlja ventil koji joj pomaže da se lakše nosi sa situacijom i sebi olakša dušu.

U nekom od tvitova napisala je kako se nekada brinula zbog ispita. To je zapravo i poruka ljudima koji su dovoljno sretni da ne moraju prolaziti kroz njenu situaciju.

Učenje je pomoglo

"Mladi bi trebali biti svjesni koliko su sretni što su zdravi i uživati u svom zdravlju i životu. Naravno da ne bi trebali shvatiti bukvalno ovaj dio vezan za ispite, jer ja lično volim učiti, što svakodnevno i činim. Pisanje magistarskog rada mi je dosta pomoglo za vrijeme hemoterapija da skrenem misli i koncentrišem se na ono što volim. Možda samo da izbace nepotrebni stres iz svoje svakodnevnice", kazala je Nervesa.

U posljednjih nekoliko dana mnogi tviteraši sa prostora cijelog Balkana odlučili su svoj avatar promijeniti u njenu čast kao znak podrške. Pokazali su da solidarnost ne poznaje granice, vjeru, naciju...

"I ovdje ću reći da ne mogu opisati koliko mi znači sva njihova podrška i trud. Samo mogu reći da su nevjerovatni te da sam veoma sretna što sam dio takve mreže, sa tako dobrim ljudima, kojima razlike poput navedenih ne predstavljaju ništa", ispričala nam je ova mlada djevojka.

Potrebna velika sredstva

Mediji svakodnevno objavljuju apele za pomoć, a Nervesa kaže da troškove čine sve pretrage, smještaj, hrana, lijekovi, bolnički troškovi, terapije i na kraju transplantacija koštane srži.

"Nemoguće je znati koliko je tačno novca još potrebno, jer sve plaćamo postepeno, korak po korak. Radi se o ogromnim sredstvima, vjerujem da znate da sama transplantacija mnogo košta", rekla je Nervesa.

Za kraj razgovora je dodala da niko, ko nije bio u istoj situaciji, ne može znati koliko je sve to teško, bolno i koliko napora iziskuje. I za odgovore na naša pitanja bilo joj je potrebno dosta snage, jer je pisanje i objašnjavanje o bolesti isrcpljuje. Kaže da u narednom periodu neće moći davati izjave, jer će ležati u potpunoj izolaciji bez posjeta.

"Hvala svima koji su uz mene, bez kojih moje liječenje ne bi bilo moguće", rekla je ova hrabra djevojka.

Nervesa je dobila prvu bitku, a mi joj možemo pomoći da dobije i rat. Svi oni koji žele pomoći i spasiti mladi život, svoja sredstva mogu uplatiti na sljedeći način:

Uputstvo za uplate iz BiH:

UniCredit Bank dd Mostar Kardinala Stepinca bb Nervesa Ejupović Broj računa KM: 3386902595215327

Uputstvo za uplate iz inozemstva:

UniCredit bank dd Mostar Kardinala Stepinca bb

NERVESA EJUPOVIĆ, adresa Komatin 16, Sarajevo SWIFT CODE: UNCRBA22 IBAN CODE: BA39 3389 1040 2574 8519 BROJ RAČUNA EUR: 40219080001