Humanitarne akcije
0

Klas obezbijedio pakete za uposlenike Zemaljskog muzeja BiH

Sarajevo-x.com
Povodom nedavnog javnog apela za pomoć naučno-kulturnim institucijama BiH, kompanija Klas d.d. Sarajevo osigurala je pakete prehrambenih proizvoda za 67 uposlenika Zemaljskog muzeja BiH, želeći tako dati svoj doprinos situaciji u kojoj se nalazi jedna od najvećih i najuglednijih naučno-kulturnih institucija u jugoistočnoj Evropi.

Ovaj društveno odgovorni gest ima svoju dodatnu vrijednost, jer se dešava u vrijeme kada se sedam najznačajnijih naučno-kulturnih institucija u BiH nalazi pred zatvaranjem. Među institucijama koje se nalaze na rubu egzistencije, Zemaljski muzej BiH ima najveći broj uposlenih, pa je to za Klas bilo presudno pri odabiru institucije kojoj će biti uručena pomoć.

"Nakon 125 godina postojanja, Zemaljski muzej BiH bi, zbog neriješenog pravnog statusa, mogao biti zatvoren. Nismo u mogućnosti platiti režije, održavati eksponate, niti osigurati plaće svojim uposlenicima od kojih su mnogi jedini stručnjaci specifičnih profila koji rade u Bosni i Hercegovini. Stidimo se situacije u kojoj se nalazimo. Uputili smo Apel za pomoć nadležnima, kako bi se konačno riješio pravni status, a time i finansiranje riznica materijalne i duhovne historije BiH", rekao je v.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić te se zahvalio Klasu na donaciji prehrambenih proizvoda.