Humanitarne akcije
19

Izbjegličko naselje: Samohrana majka se brine o bolesnom sinu, nemaju nikakva primanja

Piše: M. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Teške životne okolnosti porodicu Petinić zadesile su još tokom proteklog rata u BiH, kada su protjerani iz Doboja kao izbjeglice, nakon čega su, tražeći smještaj godinama, smješteni u izbjegličko naselje u gračaničkom naselju Doborovci.

Već trinaest godina žive u trošnoj izbjegličkoj kućici.

Samohrana majka Amira brine se o bolesnom sinu Mehmedu, a s njima živi i kćerka Alisa. Prema Amirinim riječima, prije pet godina otac ih je napustio. Ionako težak život ovoj porodici otežava Mehmedova neizlječiva bolest koja iziskuje mnoge napore.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Mehmed je težak bolesnik, rođen je sa težim oštećenjem mozga, a dijagnosticirana mu je i epilepsija, nesposoban je za samostalno funkcionisanje. Ima 19 godina, a zbog bolesti nije nikad ni pohađao školu. Dane provodi u izbjegličkom naselju. Majka povremeno obavlja neke poslove kada je neko po potrebi pozove, uglavnom čišćenje, ali ne tako često.

Naša ekipa posjetila je porodicu Petinić. Zatekli smo ih u veoma skromnom domu, koji i takav nije njihov. Mehmed nam se obradovao, jer mu gosti ne dolaze često.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Nas troje živimo od dječijeg doplatka od kojeg platimo račun za struju, hranu i moramo sakupiti nekako za drva za cijelu zimu, grijemo se na običnu peć u jednoj sobi. Druga primanja nemamo. Ja sam nezaposlena, a otac ne živi s nama", kazala je Mehmedova majka Amira.

Mehmed troši na lijekove mjesečno 70-80 KM.

"Teško živim, dijete mi je bolesno. Najgore mi se snaći za hranu, drva i struju. Potrebna nam je pomoć drugih", dodala je Amira.

Svi oni koji žele pomoći Mehmedu i njegovoj majci, mogu to učiniti uplatom na račun: Petinić Mehmed NLB Tuzlanska banka Broj partije računa: 1321802000419037

Ili kontaktirati majku Amiru Petinić na broj: 060 39 94 150