Humanitarne akcije
648

Dolazi zima, a Emina i njena mama Šefika nemaju ogrjev i hranu

Piše: M. H.
Šefika Mujkić (Foto: Klix.ba)
Šefika Mujkić, samohrana je majka trinaestogodišnje kćerke Emine. Šefika i njena kćerka Emina žive u kolektivnom centru u Memićima kod Kalesije.

U ovom centru pored njih živi još osam porodica, a Šefika i Emina žive u sobi od 16 kvadrata, u kojoj jedu, spavaju i obavljaju sve što je potrebno za život.

Šefiku Mujkić bivši muž Zikret je napustio kada je bila u devetom mjesecu trudnoće i od tada se više nikada nije javio, tako da je kćerka Emina od svog rođenja prepuštena samo majci.

Šefikina majka je umrla još prije rata, kada je ona bila jako mlada, a otac joj je poginuo u ratu braneći Bosnu i Hercegovinu, no prema njenim riječima, nikada od države nije imala nikakva primanja povodom toga, jer nije išla u školu, iako je jedino dijete svoga poginuloga oca, koji ima plaketu Zlatnog ljiljana.

U razgovoru za Klix.ba Šefika naglašava da je svu imovinu koju je imao njen otac, njegov djed u nasljedstvo ostavio drugom sinu, njenom amidži, tako da je ona postala beskućnica.

Kao beskućnica smještena je u općinski kolektivni centar prije 12 godina i tu i danas živi sa svojom kćerkom. Ona nam kroz suze priča svoju tužnu sudbinu i težak život.

Šefika je teško oboljela, a živi od socijalne pomoći.

"Ja i moja kćerka živimo od 150 KM mjesečno, koje dobijemo putem Centra za socijalni rad, a u taj iznos uključen je i dječiji doplatak, koji Emina prima. Od tog novca moramo kupiti hranu, odjeću, sve što je potrebno Emini za školu i moje lijekove, koji koštaju više nego ukupna moja primanja", ispričala nam je Šefika.

Navodi da ima cistu u glavi, te da je te težak duševni bolesnik, liječi se kod neuropsihijatra.

"Od stalne brige za egzisteniciju i od dugogodišnjeg siromaštva oboljela sam. Imala sam i nervni slom", kaže naša sagovornica.

Šefika svakodnevno koristi terapiju, za koju joj treba mjesečno preko 200 KM, što je više od njenih ukupnih primanja, pa se često i zaduži.

Uplakana pokazuje račune za lijekove i pregršt lijekova koje svakodnevno pije.

Kako tvrdi, prije tri godine je pokušala da sebi oduzme život, popila je tablete. No kćerka ju je našla, te pozvala komšije, koji su je prevezli na UKC u Tuzli, gdje je nakon ispiranja želuca ipak ostala živa.

Šefikina kćerka Emina ide u 7. razred osnovne škole u Memićima, odlična je učenica, a trenira i karate.

"Moju Eminu svi vole u školi, životna želja mi je da je školujem do kraja, i izvedem na pravi put, da ima bolji život nego što sam imala ja", kroz suze priča Šefika.

Emina stidljivo govori da bi voljela imati telefon kao i ostala djeca u školi, pokazujući diplomu za žuti pojas u karateu i odlične ocjene u školi.

Njena majka dodaje da joj Emina pomaže u kućnim poslovima kada je bolesna, istaknuvši da joj nekad i hljeb spremi, bez obzira što ima školske obaveze i što je još djevojčica.

Navodi da joj povremeno pomognu komšije, ali najčešće su to ljudi iz dijaspore, zamijene joj ponešto od namještaja i sl., dodavši da su komšije kupile knjige za školu njenoj kćerki.

"U sobi smo nalazile miševe i zmije, ali sada nam je pod novi, pomogao nam je džematski odbor", dodaje ona.

Račun za električnu energiju plaća sama, a kada nije u prilici da plati, slijedi isključenje. Naglašava da ima samo peć za zagrijavanje sobe, no voljela bi da ima peć na kojoj će ujedno moći i kuhati, jer kad joj isključe struju nema na čemu ni hranu spremiti.

Naša sagovornica kaže da dok je bila zdravija i mlađa nije bježala ni od kakvog posla, kako tvrdi znala je tri stana okrečiti za jedan dan, kupila je sijeno po selu, čistila, kopala, no od kako je nesposobna za rad, kako ju je i komisija ocijenila, puno teže živi.

"Moje dijete i ja teško živimo, nemam ni za lijekove, a kamo li hranu.Zamolila bih sve ljude dobre volje, a ja vjerujem da ih ima, da nam pomognu", apeluje Šefika.

Dodaje da im je najpotrebnija hrana, te ogrjev jer nastupa zima, a nemaju se čime grijati, kao i novac kako bi mogle platiti račun za struju svaki mjesec.

Za sve one koji žele pomoći ovoj samohranoj majci i njenoj kćerki mogu to učiniti putem uplate na račune:

Šefika Mujkić,

NLB banka

Broj računa :1321402011478221

Za one koji žele uplatiti iz inostranstva:

NLB Banka, filijala Kalesija

SWIFT: TBTUBA22

IBAN BA 391321410349559809

Broj partije deviznog računa: 103 495 598

Ili kontaktirati Šefiku Mujkić na broj: 00387 61 086 097