Humanitarne akcije
54

Dobrotvorni maraton "Metar za zdravlje" 2. oktobra u Sarajevu

Klix.ba
U Sarajevu će se 2. oktobra održati dobrotvorni maraton "Metar za zdravlje". Pokretač ideje je muzičar, pisac i novinar Arnel Šarić Sharan.

On je ujedno i jedini trkač na ovogodišnjem izdanju "Metra za zdravlje". Ukupni prihod od donacija primit će Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji BiH sa kojima je potpisan i ugovor o doniranju. Ovo nije prvi put da Arnel Šarić i ovo udruženje sarađuju - 2006. i 2008. godine on je organizirao dva rock'n'roll koncerta na kojima je skupljeno više od 5.000 KM za Udruženje.

Osnovna ideja "Metra za zdravlje" je modifikacija ideje "dobrotvorne prodaje kilometara". Dok u svijetu maratonci tradicionalno prodaju kilometre svoje trke te skupljeni novac doniraju, Arnel Šarić je odlučio prodavati metre po cijeni od 1 KM po metru. Od ukupne distance od 42.195 metara, što je dužina maratona, dosad je prodano 1.285 metara, odnosno skupljeno je 1.285 maraka. Najveći dio tog iznosa uplatila je kompanija Arcus d.o.o. iz Sarajeva - sa 1.000 KM donacije postali su prvi Platinasti sponzor "Metra za zdravlje".

Arnel Šarić
Arnel Šarić

Maraton će se protezati kroz sve četiri sarajevske općine sa nekoliko kružnih dionica, a na otprilike 26. kilometru Arnel Šarić će dotrčati do Roditeljske kuće Srca za djecu.

Moguće je donirati putem interneta (Paypal), bankovnog sistema ili lično, a vrijedi napomenuti da je dogovorena i saradnja sa NGO Marathon te će Udruženje Srce za djecu postaviti štandove za donacije na ovogodišnjim trkama u organizaciji NGO Marathon, Avon Djevojke na trčanju (11.9.2016.) i Sarajevo Coca-Cola polumaraton (18.9.2016.).

Sve dodatne informacije o doniranju i podršci projekta "Metar Za Zdravlje" mogu se naći na službenoj stranici www.metarzazdravlje.com, kao i Facebook stranici.