sport
58

Sarajevo Coca-Cola polumaraton značajna platforma za društveno odgovorne akcije

Klix.ba
Svake godine raste značaj društvenog odgovornog dijela sarajevskih trka, na što su organizatori u NGO "Marathon" Sarajevo izuzetno ponosni. Utrke iz godine u godinu su sve veća platforma za različite humanitarne akcije i inicijative na koje se trkači, navijači ali i drugi građani Sarajeva i gosti rado odazivaju.

Dugo očekivana sedmica u kojoj se promovira trčanje i zdrav život je počela u nedjelju 11.09. sa trkom Avon Djevojke na trčanju, a nastavlja se 18.09. u 08 h 30 sa ostalih 5 trka – Nesquik Kids' run, Run with me, Novo Nordisk Fun Run tka/šetnja za građane, G-Drive štafetni polumaraton i 10. Coca – Cola Sarajevo polumaraton. Organizatori osim novih trka, unapređenja za takmičare i rekreativne trkače, bogatih startnih i finišerskih paketa, certificirane staze i punog iskustva sarajevske jedinstvene staze, posebno ističu društveni, ekološki ali i humanitarni aspekt ovog praznika trčanja.

Već godinama u fokusu ovih akcija su najranjivije skupine – djeca i mladi, pa će tako biti i ove godine. Ovom prilikom su posebno istakli 2 akcije kojima će biti moguće donirati tokom polumaratonskog vikenda: podizanje svijesti o potrebi odrastanja u porodičnom okruženju, te o problemima sa kojima se susreću djeca sa poteškoćama u razvoju. U tu svrhu ostvarena je suradnja sa dvije nevladine organizacije koje su usmjerene na rješavanje ovih problema: NVO "Hope and Homes for Children BiH" i NVO "Dajte nam šansu". Obje ćete moći naći na upisnom mjestu kao i u zoni starta/cilja, a veoma su otvoreni za sve informacije i razmjene ideja, koje bi mogle pomoći ostvarivanje ciljeva i pomoć korisnicima.

Hope and Homes for Children BiH je nevladina organizacija koja djeluje u BiH od 1994. godine, i čiji je cilj reforma sistema dječije zaštite, te omogućavanje što većem broju djece da odrastaju u porodičnom okruženju umjesto u institucijama. Direktorica Jasna Hadzić je izjavila:

"Zahvaljujemo se organizatorima sarajevskog polumaratona što su se pridružili naporima organizacije Hope and Homes for Children BiH da podignu svijest javnosti o pravu i potrebi svakog djeteta da odrasta u porodici. Nažalost, u ovom momentu preko 1500 djece u BiH nema priliku osjetiti šta to znači odrasti uz porodicu, već odrasta u različitim institucijama. Pozvali bismo sve građane da nam se pridruže u pokretanju promjena, jer zajedno možemo stvoriti okruženje u kojem svako dijete odrasta u porodici".

Udruženje "Dajte nam šansu" je altruistična organizacija koju su osnovali roditelji djece sa poteškoćama u razvoju. Njihov osnovni cilj je da od našeg društva pokušaju napraviti mjesto ugodnog življenja za porodice djece s poteškoćama u razvoju. Kroz svoj rad se zalažu za osnivanje tzv. Dnevnih centara koji bi omogućili adekvatnu edukaciju, rehabilitaciju i socijalizaciju djeci sa poteškoćama u razvoju. Udruženje Dajte nam šansu je otvoreno za sve vidove saradnje s ciljem poboljšanja životnih uslova, statusa i društvene pozicije porodica s djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.

Pored ove dvije navedene organizacije svoje punktove u zoni starta i cilja 18.9. će imati i inicijativa "Metar za zdravlje" koja podržava Udruzenje Srce djece koja boluju od raka; te "Znam da Postoji... Sigurna kuća" akcija koja ima za cilj prikupljanje sredstava za edukaciju mladih djevojaka koje duže borave u Sigurnoj kući. Polaznici Škole trčanja Klix, kojima će ovo biti prva polumaratnska trka, su također "prodajom" svojih kilometara prikupili značajna sredstva za humanitarne akcije usmjerene na djecu.