sport
0

Septembar u Sarajevu u znaku trčanja: Pripremne aktivnosti za utrke udruženja Marathon

Klix.ba
Ako sve češće vidite ljude kako trče ulicama i šetalištima grada, nije čudno jer je ostalo mjesec dana do praznika trčanja u Sarajevu. Jubilarni deseti put Udruženje "Marathon" Sarajevo organizira najveću međunarodnu sportsku manifestaciju u Bosni i Hercegovini i najmasovniju uličnu utrku: Sarajevo Coca - Cola polumaraton u okviru koje će biti održane i brojne druge manifetacije, a humanitarni i društveno odgovorni karakter manifestacije će biti još veći nego prije.

Organizatori najavljuju niz iznenađenja i novih trka, unapređenja za takmičare i rekreativne trkače, uz bogate finišerske pakete, a svi zainteresirani moći će pronaći trku ili šetnju za sebe. Od ove godine trasa sarajevskog polumaratona ima i službeni AIMS certifikat što znači da je izvršeno službeno mjerenje staze, u skladu s međunarodnim propisima i standardima te da su i svi eventualni rekordi na toj stazi potpuno važeći na svjetskom nivou. Ovaj certifikat daje polumaratonskoj trasi dodatni kredibilitet.

Od brojnih utrka i šetnji koje će udruženje "Marathon" organizirati u septembru, prva koja startuje 11. septembra (Hotel Bristol, Vilsonovo šetalište) je četvrta trka posvećenu ženama na stazi - Avon djevojke na trčanju 3 kilometra. Iz sadašnje perspektive, kada je na trkama izjednačen broj žena i muškaraca, teško je zamisliti da do 1972. godine žene nisu mogle legalno učestvovati na dužinskim trkama, a prvi nastup na Olimpijadi maratonke su imale tek 1984.

Na ovoj trci mogu učestvovati sve djevoke - od profesionalnih atletičarki, rekreativki, do onih koje su došle samo da prošetaju sa svojim majkama, kćerkama i prijateljicama. Avon DNT je već postala nezaobilazno mjesto gdje se pokazuje odgovornost prema sebi, porodici i društvu.

Već sedmicu nakon toga, 18. septembra će ispred BBI Centra startati jedna od najšarmantijih trka u regionu, koja privuče veliki broj gostiju u naš grad - Sarajevo Coca - Cola polumaraton. Jedinstvena trasa predstavlja turistički obilazak Sarajeva i nudi iskustvo kojeg ističu organizatori (Half Marathon - Full Experience, Love and Run Sarajevo). Svi gosti, ali i građani grada Sarajeva mogu doživjeti puno iskustvo historije i jer staza u jednom dahu vodi kroz samo jezgro grada pored najljepših građevina i simbola Sarajeva.

Puno iskustvo sporta se doživljava trčanjem kruga na Olimpijskom stadionu Koševo. Hladovina lipa dok prolazite Vilsonovim šetalištem (više od petine staze), te ljepota najstarijeg sarajevskog šetališta uz korito Miljacke - popularne Darive daje vam puni doživljaj prirode.

Od ove godine se može prijaviti i na G-Drive štafetni polumaraton, za one koji žele timski istrčati polumaraton. Tako tim od tri učesnika može međusobno podijeliti ovu jedinstvenu dionicu i dalje osjetiti sve čari polumaratonske staze. Zajedno s njima startuje i Novo Nordisk Fun run /Šetnja od 4 kilometra za sve građane i goste grada koji žele trčati ili šetati ulicama rezerviranim samo za njih. Na ove tri trke organizatori očekuju više od 2.000 ljudi.

Prateći najbolje prakse svjetskih trka, te želeći omogućiti svim generacijama da osjete čari i uzbuđenje startne linije i postignuće prelaska kroz cilj, ove godine ova ekipa entuzijasta najavljuje i dvije nove trke: "Nesquik Kids Run" na 400m (za one rođene iza 2002. godine) ,te "Run With Me“ koji će biti poseban događaj namijenjen djeci s poteškoćama u razvoju.

Očekuje se više od 2.500 učesnika, a gosti će doći iz više od 30 zemalja. Blizu 150 polaznika Škole trčanja Klix će proći kroz cilj ovih utrka, a medalja polumaratona ove godine nosi simbol stećka. Podignuta ruka s raširenim dlanom ima isto značenje kod svih zajednica svijetaa, a to je univerzalni i opći znak kojim se iskazuje dobronamjernost, mir i dobre želje prema drugima.

Pored promocije rekreativnog trčanja i značajnog ekonomskog doprinosa gradu, na svim trkama koje Udruženje „Marathon“ Sarajevo organizira, prikupe se i značajna sredstva za različite humanitarne projekte kroz suradnju s odgovornim kompanijama, ali i trkačima pojedincima. Do sada su na trkama prikupljena sredstva za djecu koja žive u siromaštvu, izbjeglice, područja pogođena elementarnim nepogodama, edukacijske projekte, a tako će biti i ove godine.