Humanitarne akcije
112

Bajkeri organiziraju humanitarnu akciju za bolnice u Livnu i Srebrenici

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Evropski bajkeri, okupljeni u Udruženje Eurobiker organiziraju humanitarnu akciju za kantonalnu bolnicu "dr. Fra Mihovil Sučić" u Livnu i Dom zdravlja u Srebrenici u BiH.

Ovogodišnja humanitarna pomoć, prema saopćenju sudionika akcije, Moto kluba Veterani iz Zagreba koji imaju svoje podružnice po Hrvatskoj i BiH, sastoji se od 11 šlepera različite opreme, namještaja, uređaja, aparata i instrumenata, namijenjenih za opremanje bolnica u Livnu i Srebrenicu, a istu će pratiti mnogobrojni hrvatski bajkeri i veterani.

Eurobiker je međunarodno udruženje osnovano 2003. godine u Njemačkoj s ciljem povezivanja naroda i kultura kroz vožnju motorima, a posljednjih godina vrlo se uspješno bavi organiziranjem humanitarnih akcija.

Prijevoz prikupljenih donacija organizira njemačko bajkersko-humanitarno udruženje Biker Brummi Hilfe, koja djeluje u okviru asocijacije Eurobiker Europa, a uz podršku Eurobiker Charity Croatia.

Pokrovitelji humanitarnog konvoja su Martin Schulz, predsjednik Evropskog parlamenta, Marieluise Beck, predsjedavajuća Njemačko-bosansko-hercegovačke parlamentarne grupe njemačkog Bundestaga i Srećko Boras, član Parlamenta Federacije BiH i predsjednik Eurobiker BiH.

Humanitarni konvoj prolazit će kroz Hrvatsku 11. i 12. maja u pratnji Eurobikera iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Kosova, Hrvatske, BiH, te hrvatskih bajkera i veterana Domovinskog rata, a među njima će biti i članovi Moto kluba Veterani - Croatia.

Svi zajedno prisustvovat će 12. maja u 11 sati na odmorištu ZIR kod Gospića posveti donacije, te krenuti prema Livnu gdje će ih ugostiti bajkera MC Vukovi.

Kantonalna bolnica "Dr. fra Mihovil Sučić" u Livnu prva je ciljna destinacija ove humanitarne akcije.

U utorak, 14. maja konvoj, u pratnji tuzlanskih i srebreničkih bajkera kroz Tuzlu, kreće prema Srebrenici. U Srebrenicu dolazi 15. maja gdje će predstavnicima lokalne zajednice i grada Srebrenice biti uručena donacija za Dom zdravlja, a potom će svi sudionici i pratitelji konvoja u Memorijalnom centru u Srebrenici (Potočari) odati počast ubijenima polaganjem vijenaca.