BiH
0

Krenula biciklistička karavana prijateljstva Mostar - Vukovar

FENA
Biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar, koju organiziraju Biciklistički klub Mostar i Udruga za promociju biciklizma "Hercegovina Bike", krenula je jutros ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Na put dug 400 kilometar krenulo je 50-tak biciklista iz Mostara, Širokog Brijega, Čapljine , Vukovara, Požege, Županje i Grude u Hrvatskoj, a putem će se pridružiti 10-tak biciklista iz Lepenice, Kiseljaka i Žepča.

Nakon što su položili cvijeće te zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima ispred Kosače, sudionici kravane isto su to učinili kod spomen križa u Vukovarskoj ulici, a nakon toga su krenli prema Gradu Heroju.

Prema riječima predsjednika Bicilističkog kluba Mostara Tonija Zorića, karavanom pod geslom "Ne prepustimo zaboravu!“ želi se odati počast svim stradalima u BiH i Hrvatskoj, posebno u Vukovaru, i ujedno dati doprinos u unaprjeđenju prijateljskih odnosa između Grada Mostara i Grada Vukovara koji su okrunjeni prošlogodišnjim potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu i saradnji.

"Biciklističkom karavanom želimo povezati dva ratom stradala grada, čija se sudbina u mogočemu promijenila kao posljedica nemilih događanja. Karavanom želimo isplesti nit prijateljstva između ova dva grada te u naša sjećanja trajno urezati opomenu da se nikad ne zaboravi i to prenijeti generacijama koje dolaze“, kazao je predsjednik Biciklističkog kluba Mostar Toni Zorić.

Mario Marić, začetnik ideje o organizaciji ovog događaja, dodao je kako će biciklisti povezati i druga mjesta u BiH i Hrvatskoj koja su osjetila ratna stradanja, a kroz koja će karavana prolaziti.

"Želimo podsjetiti i odati počast žrtvama s područja Mostara, Kiseljaka, Žepča, Orašja, Vukovara i Borova tako što će se na spomen obilježja u spomenutim mjestima zapaliti svijeće", kazao je Marić, izrazivši nadu da će ova karavana prerasti u tradiciju.

Tajnik Udruge za promociju biciklizma “Hercegovina Bike” Goran Prskalo pojasnio je kako će biciklistička karavana trajati pet dana, a sastojat će se od četiri etape ukupne dužine 400 kilometara.

"Najstariji sudionik biciklističke karavane ima 57. godina, a najmlađi osam godina, a ono na što smo posebno ponosni jeste da u karavani sudjeluju i dvije žene te dva oca sa svojim sinovima", kazao je Prskalo, zahvaljujući svima koji su pomogli u organizaciji karavane.

Tok same karavane može se pratiti na Facebook stranici Karavana prijateljstva.

U organizaciji biciklističke karavne još sudjeluju: BK Široki, BK Kiseljak, BK Požega, BK Vukovar, BK Žepče, BK Nogara Županja te BK Lepenica.