{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više od 200 motorista na putu za Potočare: Da se nikad ne zaboravi

10.7.2013. u 11:08
251
24
Više od 200 motorista na putu za Potočare: Da se nikad ne zaboravi
251
Više od 200 motorista iz nekoliko evropskih zemalja krenuli su jutros iz Sarajeva prema Potočarima kako bi iskazali podršku učesnicima Marša mira Nezuk - Srebrenica 2013.
Detlef Beckert iz njemačkog grada Bamberga prevalio je put duži od 1.100 kilometara na svom motoru kako bi odao počast ubijenim Srebreničanima. Kako je kazao za portal Klix.ba, ovo je prvi put da je u Sarajevu zbog ovakvog plemenitog cilja.

"Prošle godine sam bio u Bihaću kako bismo donirali novac Domu na nezbrinutu djecu Duga. Tada smo se upoznali sa članovima motoklubova Zvonko i Stara Karabaja. Pozvali su nas da ove godine učestvujemo u motomaratonu Sarajevo - Srebrenica i bilo mi je izuzetno zadovoljstvo doći ovdje i na ovaj način odati počast žrtvama u Srebrenici", kazao je Beckert.

Zajedno sa svojim kolegama motoristima iz nekoliko evropskih zemalja, oni će danas u Srebrenicu odnijeti poruku mira, suživota i tolerancije.

Iz švicarskog Neuchatela stigao je motorista Aziz Durmo.

"Ovdje sam prvi put i biti na ovakvoj humanoj motorijadi, koja je poučna za cijelu Evropu i svijet, za mene je ostvarenje sna. Ne zaboravilo se i ne ponovilo se", kazao je Durmo.

Oni su jutros krenuli sa Ilidže i napravili krug po gradu te preko Vogošće, Olova i Kladnja krenuli prema Tuzli, gdje će ih sačekati još jedna grupa motorista prije nego se upute prema Potočarima.

Željko Ivanković, predsjednik Udruženja za sigurnost i zaštitu motorista BiH, kaže da u Srebrenicu ide kako bi odao počast ubijenim Srebreničanima.

"Ovo je prvi put da je motorijada internacionalna. Nadamo se da će ovo prerasti u međunarodno hodočašće i da će iz godine u godinu biti sve više učesnika, što ovakav povod i zaslužuje", kazao je Ivanković.

Dino Ramusović, član MK Suburb's Riders sa Ilidže, kaže da je motomaraton počeo u Bihaću sa gostima iz Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Turske, Italije...

Na putu za Srebrenicu su i supružnici Adela i Almir Hadžiarapović. Almir je porijeklom iz Srebrenice i oni će na motoru otići u Potočare i odati počast žrtvama genocida.

"Biti dio svega ovoga je veoma teško i emotivno s obzirom na to da ja nisam živjela u BiH kada se sve to desilo. Svake godine od 2005. sam u Srebrenici i za mene je ovaj maraton veoma poseban", kazala je Adela.

Na putu prema Potočarima, motoristi će svratiti kod Fate Orlović u Konjević Polju i predati joj poklone. Dolazak u memorijalni centar očekuje se oko 17:00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: