Humanitarne akcije
107

Akcija "Selam, glas mira": Donirajte hranu, odjeću i krv, olakšajte i spasite nečiji život

Piše: M. Nukić
Građani Sarajeva islamske vjeroispovijesti odlučili su da ove subote održe akciju "Selam, glas mira" u okviru koje će prikupljati hranu za korisnike Narodne kuhinje "Stari Grad" i donirati krv Zavodu za transfuziologiju. Pozvali su sve građane da se, bez obzira na vjersko opredjeljenje, pridruže ovoj akciji i pomognu ljudima u potrebi, te spase nečiji život.

"Razlog pokretanja akcije je taj da smo tražili odgovor na uvrede i karikature poslanika Muhammeda a.s., te generalno opću sliku koju mediji stvaraju o islamu. Tada smo shvatili da bi bilo najbolje da napravimo humanitarnu akciju. Smatramo da od skupova, šetnji i protesta nema ništa i željeli smo napraviti konkretno dobro ljudima koji su u socijalnoj potrebi i pomoći im u hrani, te donirati krv čime se spašavaju životi. Mi ne pitamo kome ta krv, odjeća i hrana ide, bitno je dobro", rekao je za Klix.ba Rifat Kukić, jedna od organizatora akcije "Selam, glas mira".

Kako je Kukić rekao, cilj im je pokazati ispravnu sliku islama, te pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna.

Svi koji se žele priključiti ovoj akciji, hranu mogu donirati danas u terminu od 12 do 16 sati u Narodnoj kuhinji Stari Grad (Kod Tetke Zilhe), dok će Zavod za transfuziologiju u istom terminu imati punkt u Tabačkom mesdžidu. Udruženje "Žene za žene" će imati punkt na parkingu pored Tabačkog mesdžida i oni će primati donacije u hrani, odjeći i sredstvima za higijenu.