Merhamet obećao podršku
147

Akcija "Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju" uskoro u BiH

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Turske Hak-Is Mahmut Arslan razgovarao je danas u Ankari sa predsjednikom HO Merhamet MDD Hajrudinom Šahićem i njegovim zamjenikom dr. Abdul-Kerimom Fazlićem o međunarodnoj akciji "Stigla zima… Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju" koja će uskoro početi i u BiH.

Nosioci akcije u BiH, u koordinaciji s novinskom agencijom Anadolija, su Merhamet i Savez samostalnih sindikata BiH. Arslan je zahvalio Šahiću i Fazliću što se Merhamet pridružio i podržao akciju čiji je cilj prikupljanje pomoći za izbjeglice iz Sirije koji su utočište našli u Turskoj.

On je naglasio kako dešavanja u Siriji najbolje razumiju stanovnici BiH koji su nedavno prošli sličnu dramu.

Šahić je kazao da će “Merhamet” bezrezervo podržati pomenutu akciju, podsjećajući da je ova organizacija već okončala jednu kampanju pomoći sirijskim izbjeglicama u Turskoj u kojoj je prikupljena pomoć od 40.000 KM, koja je uručena turskom ambasadoru u BiH Ahmetu Yildizu.

"Merhamet je iskusna i dokazana organizacija kada su u pitanju međunarodne humanitarne akcije. Već smo okončali tehičke pripreme, otvorili poseban žiro-račun kod Turkish Ziraaat Banke Bosnia d.d. Sarajevo i humanitarni broj koji će biti objelodanjeni na zajedničkoj pres-konferenciji Merhameta, Saveza samostalnih sindikata BiH i agencije Anadolija naredne srijede u Sarajevu", kazao je Šahić tokom razgovora s Arslanom.

Cilj kampanje "Jedan hljeb, jedan pokrivač za Siriju", koju je inicirala upravo Konfederacija sindikata Republike Turske Hak-Is, a koja će se provesti u nekoliko zemalja svijeta, jeste pomoći sirijskom narodu u hladnim zimskim danima, saopćeno je iz Merhameta.