Naša stranka
131

Gratz: Vlast krije koga zapošljava, crveni alarm za tužilaštva

Klix.ba
Dennis Gratz
Dennis Gratz
Zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH Dennis Gratz uputio je žalbu na rješenja nekoliko federalnih agencija i institucija koje su uskratile podatke o zapošljavanjima.

Gratz upozorava da nedostavljanje informacija medijima i zastupnicima predstavlja 'crveni alarm' za tužilaštva, koja trebaju provesti istrage tamo gdje se opstrukcije ove vrste uporno događaju.

"Vlast krije koga zapošljava, odgovaraju nam na zahtjeve tako što izigravaju propise Zakona o zaštiti ličnih podataka i Zakona o slobodi pristupa informacijama. Ignorišu preporuke i mišljenja Ombudsmena i Agencije za zaštitu ličnih podataka, i sve to prolazi bez sankcija. Vrijeme je da počnemo sankcionisati one koji ne odgovaraju na zahtjeve za informaciju, koji ne udovoljavaju opravdanom interesu javnosti", rekao je Gratz.

Dodao je da u vremenu kada se najviši javni dužnosnici povezuju sa netransparentnim zapošljavanjem, institucije zaobilaze propise i izbjegavaju dostaviti vrlo jednostavne odgovore na jednostavna pitanja: Ko radi za vas, od kada i po kojem osnovu je tu?

"To je sve što građani žele da znaju. Ljudima je jasno da se do posla u državnoj službi ne može doći bez takozvanih preporuka, a minimum zadovoljštine im je da znaju - ko su povlašteni u našem društvu? Građani su ljuti, vlast krije koga zapošljava i ne znam kako onda da iko ima razumjevanje prema birokratskoj klasi koja pojede budžet, a ne proizvodi ništa. Pri tome, loša sistematizacija, neadekvatan raspored poslova i zadataka pokazuju da će se loši trendovi nastaviti", zaključio je Gratz.