"Srebrni ćorak"
295

Gordan Grlić Radman odmah obavijestio Finsku da Hrvatska podržava njihov ulazak u NATO

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo vanjskih poslova Finske objavilo je da su ministri vanjskih poslova Finske i Hrvatske razgovarali o izjavi Zorana Milanovića, odnosno o podršci Hrvatske finskom ulasku u NATO.
"Dobra rasprava s kolegom ministrom vanjskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom. Potvrdio je da Hrvatska podržava politiku otvorenih vrata NATO-a. Također, ako Finska odluči podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, hrvatska vlada i parlament će biti za ulazak u Finske", navedeno je iz finskog ministarstva.

S obzirom na to da su najavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da neće podržati ulazak Finske u NATO kako bi bile donesene izmjene Izbornog zakona BiH, prenijeli i finski mediji, jasna je potreba ministra vanjskih poslova Finske Pekkae Haaviste da naglasi kako Finska ipak ima podršku Hrvatske.

Također, i hrvatski ministar Grlić Radman odlučno je obavijestio finsku vlast da podrška Hrvatske postoji uprkos izjavama predsjednika.

Na Milanovićeve izjave reagovala je i evropska parlamentarka Tineke Strik kazavši da je to neprihvatljiva ucjena i poigravanje sa evropskom sigurnošću, dok je hrvatski premijer Andrej Plenković poručio Milanoviću da ode i ponovi svoju izjavu predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu "ukoliko je takav frajer".