vijesti
18

Federica Mogherini 1. marta stiže u posjetu Zapadnom Balkanu

Klix.ba
Federica Mogherini (Foto: EPA)
Federica Mogherini (Foto: EPA)
Iz Evropske komisije je preciziran datum dolaska predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini u radnu posjetu Zapadnom Balkanu.

Ona će Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju posjetiti u periodu od 1. do 4. marta.

Uoči dolaska je poručila kako je za Evropsku uniju rad sa Zapadnim Balkanom, regijom u srcu Evrope, ključni prioritet.

"Radim na tome da od svakog partnera u regiji vidim pomake naprijed na reformskom putu ka EU. Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi i dalje su od suštinskog značaja", istakla je Mogherini.

U planu su joj sastanci sa političkim liderima, uključujući i predstavnike vlada, političkih partija i članove parlamenata.

O rezultatima posjete informisat će ministre vanjskih poslova EU 6. marta, po povratku u Brisel.

Podsjetimo, na nedavnom susretu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Minhenu Mogherini je istaknula podršku nastavku reformi u BiH i rekla da su vrata Evropske unije otvorena za Bosnu i Hercegovinu. Pohvalila je vidljiv napredak u EU integracijama i ekonomskom razvoju. Rekla je da naredni period treba biti u znaku ispunjenja zadataka iz Reformske agende i finaliziranja odgovora iz Upitnika Evropske komisije, što je preduslov za dalji razvoj i prosperitet BiH.

Još tada je najavljeno da će visoka predstavnica Evropske unije početkom marta posjetiti Bosnu i Hercegovinu i da će to biti prilika da se upozna sa ostvarenim dosadašnjim progresom i planiranim aktivnostima na putu evropskih integracija.