BiH
41

Mogherini početkom marta stiže u BiH da se uvjeri u progres ka EU

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministra BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Minhenu sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i upoznao je sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH. Iz Vijeća ministara je saopćeno da njen dolazak u BiH očekuju u martu.

Zvizdić je tokom razgovora rekao da Vijeće ministara BIH intenzivno radi na provođenju ciljeva i zadataka iz Reformske agende, kao i da se proces popunjavanja Upitnika Evropske komisije koji je BiH dobila početkom decembra prošle godine realizira predviđenom dinamikom.

Mogherini je istaknula podršku nastavku reformi u BiH i rekla da su vrata Evropske unije otvorena za Bosnu i Hercegovinu. Pohvalila je vidljiv napredak u EU integracijama i ekonomskom razvoju. Rekla je da naredni period treba biti u znaku ispunjenja zadataka iz Reformske agende i finaliziranja odgovora iz Upitnika Evropske komisije, što je preduslov za dalji razvoj i prosperitet BiH.

Pohvalila je vidljivo unapređenje regionalne saradnje i aktivnosti koje je Vijeće ministara BiH poduzelo u posljednje vrijeme u tom segmentu.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za EU integracije i da je članstvo u Evropskoj uniji osnovni prioritet i strateški cilj. Rekao je da se nada da će BiH do kraja ove godine dobiti status kandidata EU. Predsjedavajući Zvizdić je istanuo i iskorak BiH na NATO putu i rekao da bi aktiviranje MAP-a za BiH bila ključna poruka za stabilnost i sigurnost regije Zapadnog Balkana.

Očekuje se da će visoka predstavnica Evropske unije Mogherini početkom marta posjetiti Bosnu i Hercegovinu i to će biti prilika da se upozna sa ostvarenim dosadašnjim progresom i planiranim aktivnostima na putu evropskih integracija.