Zvizdić: 2016. je bila najuspješnija evropska godina BiH

Zvizdić: 2016. je bila najuspješnija evropska godina BiH
105
F
FENA
6.3.2017. u 14:09
80
komentara
105

dijeljenja
Zvizdić: 2016. je bila najuspješnija evropska godina BiH Denis Zvizdić (Foto: FENA)
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, govoreći o izazovima i perspektivama u kontekstu bosanskohercegovačkog puta ka Evropskoj uniji, podsjetio je na prioritete u radu aktuelnog saziva Vijeća od njegove uspostave i naveo da je za 22 mjeseca doneseno oko 3.000 raznih odluka isključivo konsenzusom.
Kao jedan od uvodničara, učesnika panel diskusije o temi "BiH na putu prema EU: izazovi i perspektive", koju su organizirali Centar za edukaciju i inicijative te Politička akademija Stranke demokratske akcije, Zvizdić je kazao da je 2016. bila najuspješnija evropska godina Bosne i Hercegovine i dodao da se prethodno, od parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dugo nije ništa ozbiljno dešavalo u pogledu evropskih integracija.

Kad je riječ o evropskom upitniku, trenutno su odgovori svih institucija, izuzev Republike Srpske, unijeti u jedinstveni informacioni sistem, a navodno je i Republika Srpska pripremila odgovore, ali ih nije unijela u taj sistem, kazao je Zvizdić.

Očekuje da će do kraja maja biti završeno kreiranje bosanskohercegovačkog odgovora na evropski upitnik čemu treba da prethodi formiranje radnih grupa koje će ga pripremati na osnovu odgovora svih institucija.

Kako je jedan od prioriteta aktuelnog Vijeća ministara ekonomski razvoj BiH, Zvizdić kaže da su svi vitalni ekonomski parametri u porastu, da se bilježi značajniji rast prihoda i porast industrijske proizvodnje, a u nekim segmentima industrije i više od 100 posto. Rastao je i izvoz za šest posto, rekao je Zvizdić napominjući da se 70 posto cjelokupnog izvoza obavlja sa zemljama Evropske unije. Izvoz bi bio i veći da je jači stepen političke stabilnosti zemlje. Bez političke stabilnosti, međutim, ne može se govoriti o velikim stranim investicijama, zaključio je.


U kontekstu regionalne saradnje kao jednom od prioriteta, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je istakao da ovog puta BiH želi izaći pred Evropsku uniju s regionalnim projektima kao što su projekti putne infrastrukture i regionalnog povezivanja u tom kontekstu.

Što se tiče jačanja vladavine prava, kao narednog prioriteta, Zvizdić naglašava da uprkos donošenju strategije za borbu protiv korupcije, BiH ne može biti zadovoljna rezultatima, ali može mjerama borbe protiv terorizma. Prošle godine nije zabilježen nijedan odlazak iz BiH na strana ratišta, a povrataka je bilo 46, od toga 16 maloljetnika, dvoje djece, dok je 21 osoba procesuirana, a ostale su u procesu procesuiranja i kontrole, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Očekuje kandidatski status BiH i aktivaciju MAP-a krajem ove ili iduće godine.

U tom slučaju bi Bosna i Hercegovina nepovratno bila stavljena na put prema Evropskoj uniji, a zaustavljena retorika onih kojima Reformska agenda nije na listi prioriteta, zaključio je Denis Zvizdić.
Prijavi grešku


Komentari (80)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...