{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zemlje Beneluksa: Potpuni zastoj BiH na putu ka EU

S
13.12.2013. u 13:24
8
27
Zemlje Beneluksa: Potpuni zastoj BiH na putu ka EU
8
Zemlje Beneluksa: Potpuni zastoj BiH na putu ka EU
Zemlje Beneluksa ocjenjuju da je u BiH došlo do potpunog zastoja na putu ka EU, zbog čega podržavaju odluku Unije da smanji i preraspodijeli sredstva iz IPA fondova.
U zajedničkoj izjavi delegacije Beneluksa navodi se da je misija Belgije, Holandije Luksemburga u više navrata izrazila zabrinutost političkim stanjem u BiH, kao i nedavnim puštanjem na slobodu osuđenih za ratni zločin, dok čekaju na ponovno suđenje.

Misija Beneluksa podsjeća na kominike Vijeća za provođenje mira u kome se navodi da su pravda i odgovornost za ratne zločine osnovne komponente u procesu pomirenja za žrtve i zajednice u BiH i da se zaključci Evropskog suda za ljudska prava ne mogu koristiti u političke svrhe.

"Politički predstavnici BiH moraju staviti strateški interes zemlje i njenih građana ispred etničkih ili sljedbeničkih ciljeva, počevši od postizanja sporazuma o provođenju odluke 'Sejdić-Finci'", navodi se u zajedničkoj izjavi delegacije Beneluksa.

Napominje se i da BiH treba hitno da uspostavi mehanizam EU koordinacije, koji omogućava svim nivoima vlasti da koordiniraju stavove o pitanjima EU.

Zemlje Beneluksa (Belgija, Holandija, Luksemburg), kako se navodi, snažno podržavaju planirano osnaživanje komunikacijske strategije EU, a na građanima BiH je da drže svoju političku elitu odgovornom za trenutni zastoj u procesu evropskih integracija.

"Zbog toga su opšti izbori u 2014. godini od vitalnog značaja za budućnost BiH", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: