{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Erjavec: Stabilna BiH ključ za stabilnost regije

S
10.2.2014. u 18:02
9
33
Erjavec: Stabilna BiH ključ za stabilnost regije
9
Erjavec: Stabilna BiH ključ za stabilnost regije
Šefovi diplomatija zemalja EU smatraju da bi Brisel trebalo više da se angažuje u rješavanju problema u BiH, a ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec ističe da je stabilna BiH ključ za stabilnost regiona.
Erjavec je pred početak ministarskog sastanka u Briselu naveo da bi dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU, mogao da bude model traženja rješenja za situaciju u BiH, prenose beogradski mediji.

Komentarišući jučerašnju izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da je sadašnje stanje u BiH najteže od kraja rata 1995. godine i da bi, ako situacija eskalira, trebalo razmisliti i o trupama EU, Erjavec je rekao da "to nije rješenje".

Šef hrvatske diplomatije Vesna Pusić istakla je da je "neobično važno da ti događaji ne poprime nikakav nacionalni predznak".

"Veoma je važno da svi političari, javni ljudi koji imaju bilo kakvu odgovornost, ne guraju u tom pravcu. Ako postoji nešto što svi građani BiH podržavaju onda je to put zemlje ka evropskim integracijama", rekla je Pusićeva.

Komentarišući Inzkovu izjavu, ona je navela da sada postoje tendencije smirivanja događaja, te da smatra da je ljudima prilično jasno šta nastaje iz haosa.

"Iz haosa može nastati samo nešto još gore. Mislim da je ovo trenutak Evrope, važan trenutak da se pokaže inicijativa prema BiH, neki opipljivi i brzi pomak", istakla je Pusićeva.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton ocijenila je da bi lideri u BiH trebalo da razmotre razloge za zabrinutost građana, kao i sveukupnu ekonomsku situaciju, te da pokušaju pronaći rješenje.

Naglašavajući da "u BiH ima mnogo lidera", Aston je ocijenila da je vrijeme da pokažu svoje liderstvo i poručila da će ih EU u tome podržati.

"Najvažnije u BiH sada je da rukovodstvo razmisli i razmotri realne razloge za zabrinutost ljudi, ne samo u smislu pojedinačnih pitanja, već sveukupne ekonomije i da pokuša da nađe političko rješenje", rekla je ona.

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak ocijenio je da situacija u BiH pokazuje da je strpljenje građana na izmaku.

"To je ozbiljan signal, prije svega, za političke lidere BiH jer oni imaju demokratski mandat da se manje bave svojim igrama, a da više rješavaju socijalna i ekonomska pitanja BiH. To je signal i za EU da šire sagleda situaciju", rekao je Lajčak, koji je i bivši visoki predstavnik u BiH.

Lajčak kaže da je "veoma zabrinut" i da očekuje da će EU, poslije današnjeg sastanka, izdati jasnu poruku BiH.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague ocijenio je da protesti u BiH predstavljaju "poziv na buđenje EU i međunarodnoj zajednici".

Hague je naveo da više napora moraju da usmjere da pomognu BiH na putu ka EU i članstvu u NATO kako bi stagnacija u vlasti u BiH bila okončana, te dodao da će to narednih mjeseci biti jedno od važnijih pitanja.

Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea, izjavio je da Evropska komisija u cjelini, kao i Fuleova kancelarija, veoma pažljivo prate razvoj događaja u BiH.

Ministri 28 zemalja članica EU počeli su današnji sastanak kratkom razmjenom mišljenja o situaciji u BiH, mada to prvobitno nije bilo predviđeno dnevnim redom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: