Ambasada SAD-a
0

"Želimo snažnu koaliciju za reforme ka EU i NATO-u"

Piše: F. Borić
Patrick S. Moon: Pokrenuti ozbiljne pregovore
Patrick S. Moon: Pokrenuti ozbiljne pregovore
Kao što je ambasador Sjedinjenih Američkih Država Patrick Moon naglasio prošle sedmice, političke stranke moraju pokrenuti ozbiljne pregovore o uspostavljanju vlasti koju će činiti snažna koalicija sa predstavnicima sva tri naroda zasnovana na reformskoj platformi.

Ovo nam je rečeno u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država na upit koji se tiče blokade uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH. Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić je izjavio kako je bolje blokirati proces uspostave vlasti nego da se ona uspostavi "ne poštujući duh BiH, ne uvažavajući izborni legitimitet jednog konstitutivnog naroda i već isproban sporazum o rotaciji predstavnika naroda na ključnim pozicijama u zemlji".

"Želimo vidjeti koja je predana reformama i koja može pokrenuti zemlju kao EU i NATO-u", rečeno nam je u američkoj ambasadi.

Ljubić i Dragan Čović insistiraju da na čelu Vijeća ministara bude Hrvat iz jednog od dva HDZ-a. Za svoje dvije stranke kažu da imaju 90-postotni legitimitet Hrvata u BiH, dok njihovi politički protivnici, Hrvatska stranka prava i Narodna stranka Radom za boljitak tvrde da je odnos dva bloka 50:50 ili, u najgorem slučaju, 60:40, uz opasku kako je "devedesetka" dobila mandate i glasove na politici oprečnoj Čovićevoj. U četiri kantona sa hrvatskom većinom kantonalne skupštine još nisu formirane, ne postoje skupštinski organi niti su izabrani delegati u Dom naroda Federacija BiH, zbog čega nije formirana ni Vlada FBiH. "Kvaka" leži u tome što se izvršna vlast u ovom entitetu može formirati bez Čovića i Ljubića, odnosno njihovi delegati nemaju dovoljno glasova da sruše tako koncipiranu vladu.

Inače, kako je objavilo Oslobođenje, 15 delegata pozvalo se na Poslovnik i sazvali sjednicu novog Doma naroda za 28. januar. Plan im je da usvoje odluku o privremenom finansiranju FBiH za prvo tromjesečje 2011.