vijesti
0

Wigemark: Nadam se da će SSP označiti početak razdoblja značajnijeg napretka u BiH

FENA
Lars-Gunnar Wigemark (Foto: Pakistantoday.com)
Lars-Gunnar Wigemark (Foto: Pakistantoday.com)
Iskreno se nadam da će aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) označiti početak razdoblja značajnijeg napretka u BiH te izgradnju bližih odnosa s EU u političkom i privrednom smislu - kazao je danas u Sarajevu šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark povodom 9. maja - Dana Evrope.

Također je dodao da je nedavna inicijativa EU za oživljavanje evropskog puta za BiH pokazuje snagu njihove odlučnosti da podstaknu BiH u dostavljanju kredibilnog zahtijeva za članstvo.

Wigemark je istakao da se ove godine obilježavaju dvije važne godišnjice i to 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata i 65 godina od usvajanja Šumanove deklaracije koja je označila početak Evropske unije.

Dodao je da je od tada EU prešla dug put i narasla sa šest na sadašnjih 28 zemalja članica, kojima je omogućila slobodu kretanja za svoje građane i osigurala privredni napredak.

  • Gradimo mir, prosperitet i saradnju među narodima kroz dosada nezabilježene razine regionalne integracije - kazao je Wigemark izrazivši čvrsto opredjeljenje da BiH bude buduća članica EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je sretan što može reći da i BiH korača prema Evropskoj uniji, što predstavlja njegov najvažniji cilj te da je spreman da predano radi na prevladavanju svih zastoja.

Podsjetio je da se ove godine navršava 65 godina od kada je ministar vanjskih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju na osnovu koje je stvorena Evropska zajednica uglja i čelika kao prethodnica Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje Evropske unije.

  • Bio je to izuzetan vizionarski politički čin koji je doveo do pomirenja ljudi i ujedinjenja Evrope. Krajnje je vrijeme da i mi kao zajednica različitih naroda krenemo istim putem i učvrstimo demokratiju, pluralizam i toleranciju te da počnemo da živimo geslo Evropske unije - zaključio je Zvizdić.