BiH
45

Wigemark: BiH može biti i bit će članica EU

Piše: Er. M.
Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars Gunnar Wigemark danas je zvanično preuzeo dužnost predajom akreditiva predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
"Danas sam predao akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH kao šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH. Ivaniću sam rekao da ne mogu zamisliti zanimljiviju funkciju od ove koju ću obavljati u BiH. Smatram da je BiH divna zemlja i da je ljudi koji dođu ovdje ne žele napustiti", kazao je Wigemark.

On je danas rekao da vidi Bosnu i Hercegovinu kao zemlju članicu EU, ali isto tako da BiH mora mnogo raditi na tome kako bi ubrzala proces evropskih integracija. Smatra i da su stanovnici BiH marljivi i vrijedni ljudi, ali da se BiH susreće sa izazovima socio-ekonomskih reformi.

"Sve susjedne zemlje su postale članice EU ili imaju kandidatski status za članstvo. Bosna i Hercegovina sa druge strane tek treba krenuti tim putem", rekao je Wigemark.

Dodao je da BiH ima podršku EU, ali generalno da je ipak mnogo važnija politička volja koja je ključ napretka u evropskim integracijama.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Bosna i Hercegovina može biti i bit će članica EU. Da bi građani BiH imali korist od članstva potreban je pravi progres u smislu ekonomskih reformi. Kada će se to desiti, to zavisi od vas. Odnosno zavisi od institucija i vlasti BiH i njihove brzine i efikasnosti prilikom provođenja ovih reformi. EU shvata važnost entiteta i kantona u BiH, ali EU vodi isključivo bilateralne pregovore sa suverenim državama, odnosno u ovom slučaju sa Bosnom i Hercegovinom", rekao je Wigemark.

Wigemark je novinarima kazao da su odnosi s Evropskom unijom ključni za Bosnu i Hercegovinu, a da je najbollji dokaz tome činjenica da je 72 posto izvoza iz BiH bilo u zemljama EU u 2014. godini.