|

Vijeće EU: U Bosni i Hercegovini kontinuirana politika ćorsokaka

Vijeće EU: U Bosni i Hercegovini kontinuirana politika ćorsokaka
0
S
SRNA
6.12.2011. u 09:31
20
komentara
0

dijeljenja
Vijeće EU: U Bosni i Hercegovini kontinuirana politika ćorsokaka
Vijeće EU podržao je dijalog o reformi pravosuđa u BiH i "rekonfiguraciji" OHR-a te pozvalo lidere da odmah formiraju Vijeće ministara BiH.
U zaključcima, koji su usvojeni kasno sinoć, šefovi diplomatija EU zatražili su hitno provođenje reformi koje će BiH približiti EU, kao i efikasan mehanizam za koordinaciju IPA projekata.

Vijeće EU pozvalo je političke lidere u BiH da oforme Vijeće ministara BiH kako bi pristupili reformama neophodnim za kvalitativni pomak prema EU, da budu "svjesni svoje odgovornosti" i da "razviju zajedničku viziju budućnosti zemlje".

Ministri vanjskih poslova zemalja EU izrazili su ozbiljnu zabrinutost jer u BiH preovladava "kontinuirana politika ćorsokaka", što, kako se navodi u zaključcima, sprečava normalno funkcionisanje države i provođenje reformi koje vode zemlju ka EU.

Vijeće ministara EU očekuje nastavak dijaloga sa međunarodnom zajednicom o "smanjenju o mogućem izmiještanju OHR-a, u odgovarajućoj formi". Vijeće je, istovremeno, pozvalo BiH da ispuni "najvažnije ciljeve i uslove neophodne za zatvaranje OHR-a".

Ministri vanjskih poslova zemalja EU izrazili su podršku specijalnom predstavniku EU u BiH Peteru Sorenesenu, teritorijalnom integretitu i suverenitetu BiH.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...