BiH
0

Šefovi diplomatija EU traže hitno formiranje Vijeća ministara BiH

SRNA
Ministri inostranih poslova država članica EU daju snažnu podršku strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH, traže efikasan mehanizam za koordinaciju IPA projekata i zalažu se za nastavak dijaloga o rekonfiguraciji OHR-a, navodi se u nacrtu zaključaka Vijeća ministara EU u koji je Srna imala uvid.

U nacrtu zaključaka, čije se usvajanje očekuje kasnije večeras, šefovi diplomatija EU traže hitno formiranje Vijeća ministara BiH, reforme koje će BiH približiti EU i sprovođenje u djelo inicijative za rješavanje slučaja "Sejdić-Finci" i ostalih uslova.

Vijeće ministara EU poziva političke lidere u BiH da hitno oforme Vijeće ministara BiH kako bi pristupili neophodnim reformama kojima bi se ostvarili kvalitativni pomaci prema EU, da budu svjesni svoje odgovornosti i da razviju zajedničku viziju budućnosti zemlje. 

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU izražavaju ozbiljnu zabrinutost jer u BiH preovladava "kontinuirana politika ćorsokaka", što sprečava normalno funkcionisanje države i primjenu reformi u vezi EU.

U zaključke o BiH, ministarsko vijeće uključio je i pozitivne elemente tako da se oni u cjelini mogu gledati kao korak naprijed u odnosu na zaključke sa Samita prošlog ljeta, javlja dopisnik Srne iz Brisela. 

Riječ je o "nekim nedavnim događajima u vezi sa ključnim EU reformama, naročito zakonom o sistemu državne pomoći, zakonom o popisu i inicijalnim radom na ad hok zajedničkom komitetu za ojačavanje presude suda u Strazburu".

EU sada traži "hitno prevođenje tih ideja u konkretne rezultate", navodi se u nacrtu zaključaka.
Šefovi diplomatija 27 zemalja EU, koji su o BiH diskutovali uglavnom u petak, 2. decembra, a danas potvrđuju zaključke, traže da se uspostave "efikasnije državne institucije, uključujući i neophodne ustavne reforme", jer "BiH treba da bude u stanju da usvoji, primijeni, ojača prava i regulativu EU".

U nacrtu zaključaka navodi se da Vijeće ministara EU traži "efikasan mehanizam za koordinaciju u IPA projektima i daje snažnu podršku strukturnom dijalogu o reformi pravosuđa BiH". 

Šta se tiče Kancelarije visokog predstavnika, navodi se da se u okviru opšte strategije EU za BiH očekuje nastavak razgovora o "rekonfiguraciji OHR-a".

Ministri EU dali su podršku specijalnom predstavniku EU u BiH Peteru Sorenesenu, teritorijalnom integretitu i evropskom putu BiH, navodi se u nacrtu zaključaka u koje je Srna imala uvid.