vijesti
26

Susret Zvizdića i Dan Prede: Vrata Evropske unije otvorena za BiH i Zapadni Balkan

Piše: N. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Cristian Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH, sastao se u Sarajevu sa predsjedavajućim Vijećem ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Na konferenciji za medije Cristian Dan Preda je rekao da će za nekoliko dana na Odboru za vanjska pitanja Evropskog parlamenta razmatrati izvještaj o BiH koji je pripremila Evropska komisija još jesenas. Dodao je i da je na taj izvještaj uloženo više amandmana koji će biti razmatrani.

Na izvještaj su zastupnici Evropskog parlamenta uložili 288 amandmana, a za 151 je postignut kompromis. No, konačne amandmane mora odobriti Evropski parlament.

Dan Preda je rekao da je iza BiH jedna dobra godina, barem što se tiče socijalno-ekonomskih reformi te je ohrabio bh. vlasti da nastave sa reformama.

Dan Preda je dodao i da BiH ima kapacitete da ove reforme pretoči u vidljivu korist za sve građane.

Što se tiče pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije, Dan Preda je istaknuo važnost pripreme kvalitetnih odgovora. Sam proces popunjavanja odgovora je tehničko pitanje, a ne političko, smatra Dan Preda.

Prema njemu, nije dobra ideja odgađati dostavljanje odgovora na Upitnik, kao što nije dobro odgađanje ni drugih reformi pri čemu je Dan Preda spomenuo odgodu usvajanja Zakona o penzijskom osiguranju.

Dan Preda se jučer u Sarajevu susreo i sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, a sastanku se zbog ranije preuzetih obaveza nije priključila premijerka RS-a Željka Cvijanović koju je Dan Preda pozvao u posjetu Briselu.

"Moja vrata u Briselu su otvorena za premijerku Cvijanović", rekao je Dan Preda.

Etnizacija je prema Dan Predi prepreka napretku BiH i dobrom životu građana u BiH.

Dan Preda je ponovio raniji stav Evropskog parlamenta da fokus mora biti na socijalno-ekonomskim reformama. Što se tiče političkih promjena, Dan Preda je rekao kako oni pozdravljaju svaki dogovor političkih lidera. Ponekad Evropski parlament u svojim rezolucijama iznosi određene prijedloge kao što su decentralizacija i federalizacija koji odražavaju poglede određenih zastupnika, ali Evropski parlament neće nametati svoje rješenje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je rezoluciju koju je ranije predložio Dan Preda korektnom jer je u njoj naglašeno da pojam federalizma nije jasno definiran i da on izaziva sasvim različita tumačenja u BiH. Prema Zvizdiću, federalizam bi u kontekstu BiH značio novu etničku podjelu, dok je za budućnost BiH prihvatljiva regionalizacija po evropskom modelu regija koje su geografske i ekonomske.

Generalna Zvizdićeva ocjena je da su poruke iz Brisela jasna te da su vrata EU za BiH i Zapadni Balkan otvorena.