vijesti
63

Stier: Budućnost BiH je EU, a ne povratak u Otomansko carstvo

FENA
Ivo Stier (Foto:
Ivo Stier (Foto:
Evropski parlament danas će glasati o godišnjem izvještaju o napretku Turske (a izvještaj sadrži i amandman zastupnika Davora Ive Stiera, stalnog člana Odbora za vanjsku politiku) kojim Parlament traži od Turske da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi s politikom EU.

Stier je u raspravi istaknuo kako je Turska je iznimno važna zemlja za Evropsku uniju, posebice za države članice poput Hrvatske koje, zbog svog položaja i uloge u izgradnji nove arhitekture mira u jugoistočnoj Evropi, žele računati na pozitivan turski doprinos u ostvarivanju strateških ciljeva Evropske unije u tom dijelu kontinenta.

"Turska je pokazala takvu sposobnost devedesetih godina, kada je tijesno sarađivala sa Zagrebom i Zapadom u stabilizaciji i prekidu sukoba u Bosni i Hercegovini", rekao je Stier te dodao kako i danas turska diplomatija naglašava svoj interes u afirmaciji mira u jugoistočnoj Evropi i spremnost za saradnju s državama Evropske unije u postizanju tog cilja.

Međutim, Stier je izrazio nezadovoljstvo učestalim izjavama iz najvišeg vrha turske politike koje idu u suprotnom smjeru, a koje prema njegovom mišljenju, više aludiraju na stvaranje neke turske sfere interesa na području bivšeg Otomanskog carstva.

"Mislim ovdje na izjave premijera Erdogana nakon pobjede na zadnjim parlamentarnim izborima, kada je rekao kako je njegova pobjeda jednako važna za Istanbul kao i za Sarajevo, za Bejrut kao i za Izmir, za Damask kao i za Ankaru, za Ramallu i Jerusalem kao i za Diyarbakir. Ili, kada je u intervju za Oslobođenje 2012. izjavio kako mu je Alija Izetbegović prije smrti ostavio Bosnu u amanet", pojasnio je Stier evropskim zastupnicima.

"To sasvim sigurno nije bila poruka u evropskom duhu. To nije ponašanje koje se očekuje od države koja želi izgraditi Evropu slobodnih i ravnopravnih, a ne novih vazala i oživljavanja starih imperijalnih sfera utjecaja. Budućnost BiH je Evropska unija, a ne povratak u Otomansko carstvo", naglasio je Stier.

Za kraj je pozdravio činjenicu da se u ovoj rezoluciji poziva Tursku da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi i koordinira s EU, odnosno s visokom predstavnicom i državama članicama Evropske unije.