BiH
1

Hrvatski zastupnici zauzeli se za učinkovitiju politiku EU prema BiH

FENA
Hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu Davor Stier i Tonino Picula zauzeli su se u srijedu na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta za učinkovitiju politiku EU-a prema Bosni i Hercegovini, sapćeno je.

Davor Ivo Stier ukazao je na nedostatak koherentne evropske politike prema Bosni i Hercegovini što je dovelo do percepcije da u toj zemlji veći utjecaj imaju Rusija ili Turska.

"Kada se može očekivati koherentnija i učinkovitija evropska politika prema BiH?", upitao je Stier visoku predstavnicu EU-a za vanjske poslove Catherine Ashton, koja je evropskim zastupnicima podnijela izvještaj nakon sastanka Vijeća za opće poslove EU-a.

Picula je upitao Ashton kako vidi perspektivu BiH u nadolazećoj godini s obzirom na to da je to ondje izborna godina, zbog neuspjeha provedbe presude Sejdić-Finci i prilagodbe izbornog zakonovodstava.

Pritom je izrazio žaljenje što je status BiH ostao isti zbog toga što je zemlja kontinuirano blokirana uslijed unutarnjih dugotrajnih zastoja.

"Izražavam nadu da završetak 2013. znači kraj dugog razdoblja obilježenog nedostatnim interesom međunarodne zajednice za postdaytonske strukturalne devijacije jedine zemlje na Balkanu bez jasnog i iskrenog unutarnjeg konsenzusa oko evropske perspektive", kazao je.

Picula je istaknuo da su reforme u BiH potrebne te pozvao političke lidere u toj zemlji da počnu s intenzivnim i ozbiljnim radom za dobrobit evropske budućnosti svojih građana.

Ashton se složila u pogledu važnosti problema u BiH, koja zaostaje za drugim državama jugoistočne Evrope na putu prema članstvu u EU.

Kazala je kako je prije nekoliko dana imala krug razgovora o situaciji u BiH i istaknula zadovoljstvo što se BiH vraća na dnevni red zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a kao jedno od prioritetnih pitanja za 2014. godinu.

"Imala sam dugu raspravu s kolegama u državama članicama, Evropskoj komisiji i mojoj službi o tome kako bi se s njima mogao postići napredak, kako bi im se moglo ponovno dokazati da im je budućnost s nama, da regija ide prema Evropskoj uniji i da ona pruža doista dobre prilike, ali i da moraju riješiti neka osnovna pitanja, među kojima presuda Sejdić-Finci ima središnje mjesto, ali nije i jedino", kazala je.

Dodala je također da "političke čelnike širom BiH nastoji uvjeriti da doista počnu surađivati kako bi riješili neke ekonomske izazove s kojima su suočeni, kao i neka politička pitanja".

"To je pitanje kojem ćemo se, nadam se, vratiti i zemlja koja će, nadam se, napredovati", kazala je Ashton.