vijesti
0

Snažan poticaj SAD-a i EU civilnom društvu i mladima u BiH

Sarajevo-x.com
Svjetski poznati univerzitetski think-thank, SAIS, Centar za transatlantske odnose pri Johns Hopkins Univerzitetu, kojeg vodi Daniel Hamilton, i Američko-bosanska fondacija koju već deceniju vodi poznati pijanist i diplomata hrvatskog porijekla, Saša Toperić, organizatori su konferencije "Zapadni Balkan: Regresija, Stagnacija ili Progres?", koja će se održati u Sarajevu od 12. do 15. juna ove godine.

“Cilj nam je pomoći i ubrzati proces integracije zemalja zapadnog Balkana u transatlantske institucije NATO-a i EU. Želimo osnažiti organizacije civilnog društva i mladih, u kojima vidimo veliku, a još uvijek nedovoljno iskorištenu snagu u ovim procesima. Na konferenciji će se usvojiti manifesto za civilno društvo, te predočiti plan follow-up aktivnosti u Washingtonu i Briselu koje namjeravamo poduzeti” rekao je Saša Toperić.

Prema riječima Maka Kamenice, izvršnog direktora Američko-bosanske Fondacije u Bosni i Hercegovini, daleko najveći problem u regiji Balkana predstavlja rasplinuto civilno društvo što znatno umanjuje utjecaj na političke odluke i pravilan utjecaj na društvena kretanja. Konkretno, jedan od velikih nedostataka jeste primjer vođenja prvih pregovora o izmjenama Ustava. Umjesto ispitivanja javnog mnijenja i anketa, nalaza civilnog društva i smjernica koje bi dali da se ovaj jako bitan proces provede što korektnije i u interesu građana, javnost je svjedočila činjenici da se sav razgovor svodio na pregovore političkih lidera nekoliko stranaka.

Jedan od velikih problema u regiji Balkana jeste i evidentno loša briga o mladim ljudima. Ukoliko se samo osvrnemo na položaj mladih u Bosni i Hercegovini, dvije su stvari koje se nameću. Prva je podatak da oko 70% mladih želi napustiti Bosnu i Hercegovinu, a drugi da država na svim nivoima izdvaja tek oko 0,05% budžetskih sredstava za mlade. Mladi ljudi u svim zemljama predstavljaju realnu snagu i potencijal, odnosno pokretački motor svakog društva, stoga je neophodno raditi na poboljšanju njihovog standarda. Prvi korak na tom putu je umanjivanje retorike, a što više konkretizirati rečeno, čemu konferencija o Zapadnom Balkanu zapravo i teži.

“Uloga civilnog društva je velika i mi smatramo da je ona zapostavljena, što nije dobro. Civilno društvo ima svoj glas, ima svoj značaj pri procesu integracija BiH i regije u transatlantske institucije i mi ćemo se zaista potruditi da budemo jaka i konkretna podrška mladim i civilnom društvu. Na našoj web stranici konferencije, www.abf.ba, postoji link na praćenje aktivnosti, koje u osnovnim crtama upućuju javnost šta tačno želimo činiti nakon konferencije. Kao što je poznato, osnovali smo i novu inicijativu unutar Centra za transatlantske odnose pri Johns Hopkins Univerzitetu, gdje ćemo još više razviti ovaj program, te na novoj web stranici dati jos više informacija o daljnim aktivnostima”, izjavio je za ovdašnje medije istaknuti član SAIS-a Michael Haltzel, bivši savjetnik za Evropska pitanja tadšnjeg senatora Joe Bidena, također jedan od učesnika konferencije.