{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snažan poticaj SAD-a i EU civilnom društvu i mladima u BiH

S
5.6.2011. u 17:18
0
3
Snažan poticaj SAD-a i EU civilnom društvu i mladima u BiH
0
Snažan poticaj SAD-a i EU civilnom društvu i mladima u BiH
Svjetski poznati univerzitetski think-thank, SAIS, Centar za transatlantske odnose pri Johns Hopkins Univerzitetu, kojeg vodi Daniel Hamilton, i Američko-bosanska fondacija koju već deceniju vodi poznati pijanist i diplomata hrvatskog porijekla, Saša Toperić, organizatori su konferencije "Zapadni Balkan: Regresija, Stagnacija ili Progres?", koja će se održati u Sarajevu od 12. do 15. juna ove godine.
“Cilj nam je pomoći i ubrzati proces integracije zemalja zapadnog Balkana u transatlantske institucije NATO-a i EU. Želimo osnažiti organizacije civilnog društva i mladih, u kojima vidimo veliku, a još uvijek nedovoljno iskorištenu snagu u ovim procesima. Na konferenciji će se usvojiti manifesto za civilno društvo, te predočiti plan follow-up aktivnosti u Washingtonu i Briselu koje namjeravamo poduzeti” rekao je Saša Toperić.

Prema riječima Maka Kamenice, izvršnog direktora Američko-bosanske Fondacije u Bosni i Hercegovini, daleko najveći problem u regiji Balkana predstavlja rasplinuto civilno društvo što znatno umanjuje utjecaj na političke odluke i pravilan utjecaj na društvena kretanja. Konkretno, jedan od velikih nedostataka jeste primjer vođenja prvih pregovora o izmjenama Ustava. Umjesto ispitivanja javnog mnijenja i anketa, nalaza civilnog društva i smjernica koje bi dali da se ovaj jako bitan proces provede što korektnije i u interesu građana, javnost je svjedočila činjenici da se sav razgovor svodio na pregovore političkih lidera nekoliko stranaka.

Jedan od velikih problema u regiji Balkana jeste i evidentno loša briga o mladim ljudima. Ukoliko se samo osvrnemo na položaj mladih u Bosni i Hercegovini, dvije su stvari koje se nameću. Prva je podatak da oko 70% mladih želi napustiti Bosnu i Hercegovinu, a drugi da država na svim nivoima izdvaja tek oko 0,05% budžetskih sredstava za mlade. Mladi ljudi u svim zemljama predstavljaju realnu snagu i potencijal, odnosno pokretački motor svakog društva, stoga je neophodno raditi na poboljšanju njihovog standarda. Prvi korak na tom putu je umanjivanje retorike, a što više konkretizirati rečeno, čemu konferencija o Zapadnom Balkanu zapravo i teži.

“Uloga civilnog društva je velika i mi smatramo da je ona zapostavljena, što nije dobro. Civilno društvo ima svoj glas, ima svoj značaj pri procesu integracija BiH i regije u transatlantske institucije i mi ćemo se zaista potruditi da budemo jaka i konkretna podrška mladim i civilnom društvu. Na našoj web stranici konferencije, www.abf.ba, postoji link na praćenje aktivnosti, koje u osnovnim crtama upućuju javnost šta tačno želimo činiti nakon konferencije. Kao što je poznato, osnovali smo i novu inicijativu unutar Centra za transatlantske odnose pri Johns Hopkins Univerzitetu, gdje ćemo još više razviti ovaj program, te na novoj web stranici dati jos više informacija o daljnim aktivnostima”, izjavio je za ovdašnje medije istaknuti član SAIS-a Michael Haltzel, bivši savjetnik za Evropska pitanja tadšnjeg senatora Joe Bidena, također jedan od učesnika konferencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: