vijesti
1

Pismo bh. zvaničnicima: Sastanak o Strukturalnom dijalogu ne može biti odgođen

Anadolija
Sastanak Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine planiran za 29. aprila u Bruxellesu ne može biti odgođen, jer su Evropska komisija i Komisija za demokratizaciju putem prava (Venecijanske komisije) već finalizirali sve aktivnosti planirane za susret. To je između ostalog, navedeno u pismu koje je Jean-Eric Paquet, direktor za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije uputio danas Nevenki Savić, direktorici Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA).

"Primili smo informacije o zaključcima koje je  usvojilo Vijeće ministara BiH, u kojima se traži odgađanje tematske sjednice u okviru Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH, a koji je planiran za 29. april u Bruxellesu. Na tom sastanku trebali bi učestvovati eksperti Evropske komisije i Venecijanske komisije", naveo je u pismu Paquet.

Navedeno je kako je zahtjev Vijeća ministara BiH propisno upućen, ali da "do ovog momenta zvanično obavještenje iz BiH nije stiglo u urede Evropske komisije". 

"Evropska komisija planira da održi sesiju kao što je što je ranije najavljeno, a kao što smo i vas obavijestili 27. marta. Sa strane Evropske komisije i Venecijanske komisije sve je već finalizirano što je planirano za sastanak", naglasio je u pismu direktorici DEI-a BiH direktor za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije.  

Navedeno je da, kao što je ranije objašnjeno, Evropska komisija zaključuje da je predstojeći tematski sastanak tehnički seminar u skladu sa praksom Strukturalnog dijaloga. 

Faksimil pisma
Faksimil pisma
Ukazuje se da se radi o tematskoj diskusiji i raspravi  organiziranoj da osigura temeljitu  raspravu uz doprinos i u korist svih uključenih strana. Radi se o predstavnicima institucija koje su uključene u pravne reforme te svih aktera koje zagovaraju relevantan pravni okvir i drugih relevantnih pravosudnih i izvršnih institucija u BiH. 

"U skladu sa dosadašnjom praksom i zahtjevima EU oslanjamo se na vaše urede kao i na tehničku koordinaciju zamjenika šefa za BiH kako bi što prije zaprimili saopćenje o predstavnicima iz institucija BiH koji će učestvovati na sastanku kako bi izbjegli sve moguće probleme i eventualne nesporazume", navedeno je, između ostalog, u dopisu iz Bruxellesa.

Pismo istog sadržaja upućeno je na adrese Vjekoslava Bevande - predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH, Bariše Čolaka - ministra pravde BIH, Zorana Mikulića - ministra pravde FBiH, Gorane Zlatković - ministrice pravde Republike Srpske, Safeta Pizovića - predsjednika pravosudne komisije Brčko distrikta, te Bakira Dautbašića - zamjenika predsjedavajućeg Strukturalnog dijaloga u ime BiH. 

Vijeće ministara BiH je na sjednici u srijedu raspravljalo o Informaciji Direkcije za europske integracije o održavanju sedmog plenarnog sastanka Strukturalnog dijaloga o pravosuđu – tematski sastanak, 29. aprila u Bruxellesu.

U skladu s tim Vijeće ministara BiH je, kako je saopćeno, jučer je većinom glasova donijelo zaključak kojim se od Bruxellesa traži odgađanje tematskog sastanka za održavanja sedmog plenarnog sastanka Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, zakazanog za 29. april, dok Vijeće ministara BiH ne riješi prethodna pitanja nužna za održavanje sastanka.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je imajuću u vidu da su na dnevnom redu sedmog plenarnog sastanka Strukturalnog dijaloga o pravosuđu trebale biti razmatrane vrlo bitne reforme, odnosno, nacrti zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, nacrt zakona o sudovima BiH, te Strategija reforme sektora pravde 2014.-2018, upozorio da se sastanak u Bruxellesu nije smio odgoditi.