{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Dijalog o pravosuđu opstruiraju SNSD i HDZ

F
23.4.2014. u 16:42
9
45
Lagumdžija: Dijalog o pravosuđu opstruiraju SNSD i HDZ
9
Lagumdžija: Dijalog o pravosuđu opstruiraju SNSD i HDZ
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Nakon današnje tematske sjednice Vijeća ministara BiH posvećene pitanjima evropskih integracija i odluke ministara iz reda SNSD-a i HDZ-a BiH, da se odgodi sedmi plenarni sastanak Strukturiranog dijaloga o pravosuđu, a koji se trebao održati 29. 4. 2014. godine, još jednom smo svjedoci otvorene opstrukcije evropskog puta BiH - izjavio je za Agenciju Fena zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.
Ministri iz reda SNSD-a i HDZ BiH, kaže Lagumdžija, nisu usvojili ni sastav bh. delegacije za ovaj sastanak, niti materijal kojeg je za sastanak pripremila Direkcija za evropske integracije BiH, insistirali i na kraju nas preglasali da se sastanak odgodi.

"Kao ljudi i kao ministri iz reda SDP-a BiH ogorčeni smo ovakvom odlukom, jer smo se zalagali da bh. delegacija ide na taj sastanak naročito imajući u vidu zaključke Vijeća za vanjsku politiku EU u kojima se podržava proširenje Strukturalnog dijaloga o pravosuđu na druga pitanja vladavine prava, a naročito na pitanja borbe protiv korupcije. Imajuću u vidu da su na dnevnom redu sedmog plenarnog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu trebale biti razmatrane vrlo bitne reforme, odnosno, nacrti zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Nacrt zakona o sudovima BiH te Strategija reforme sektora pravde 2014.-2018., smatramo da se sastanak u Briselu nije smio odgoditi", istaknuo je Lagumdžija.

Naveo je da suštinski nije bilo primjedbi na materijal koji je pripremljen od strane DEI, problematiziran je sastav delegaciji, između ostalog, insistirajuću da članovi bh. delegacije budu šef Predstavništva Republike Srpske u Briselu i pravni savjetnik RS-a, inače, Amerikanac , kao i neidentifikovani predstavnici kantona.

"Iako postoji dogovor da entiteti mogu svoje stavove o ovim pitanjima dostaviti direktno Delegaciji Evropske komisije i Venecijanskoj komisiji sa čijim predstavnicima se trebao održati, sastanak je otkazan, ministri iz reda SDP-a BiH preglasani, a EU poslana jasna poruka ko je u Bosni i Hercegovini za nastavak evropskog puta BiH, a ko ga opstruira", rekao je Lagumdžija.

"Na samoj sjednici sam obavijestio kolege o prijedlogu koji sam već danas i dostavio članovima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da se što hitnije održi tematska sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj će se razmatrati zaključci Vijeća za vanjsku politiku EU od 14.04.2014. godine te definirati konkretne aktivnosti u cilju realizacije zaključaka, kako bi BiH imala aktivan odnos. Iskreno se nadam da će kolege ministri do te sjednice preispitati svoj odnos spram Evropskog puta BiH i prestati s opstrukcijama kao što je to danas bio slučaj", kazao je u izjavi za Agenciju Fena zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: