Krajem novembra
0

Na sljedećoj sjednici PIC će razmatrati stagnaciju BiH

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stagnacija BiH na putu ka EU i NATO, pitanje izbora u Mostaru, te vladavina zakona trebalo bi da budu centralne teme sjednice Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC), koja će 29. i 30. novembra biti održana u Sarajevu, rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moore.

Moore smatra i da bi ustavne promjene u Federaciji BiH mogle biti jedna od tema o kojoj će raspravljati članovi UO PIK-a.

On je novinarima juče u Sarajevu izjavio da se još radi na utvrđivanju dnevnog reda u pogledu pripreme sjednice PIC-a, napominjući da je siguran da o pitanju Brčkog neće biti raspravljano na predstojećem skupu političkih direktora.

"Odluka koju je donio Upravni odbor PIC-a prije šest mjeseci u vezi sa suspenzijom supervizije i zatvaranjem kancelarije OHR–a u Brčkom provedena je i to jeste najveća promjena u odnosu na prošli sastanak", rekao je Moore.

Moore smatra da tokom sjednice PIC-a neće biti riječi ni o izmještanju OHR-a iz BiH, ali da će se sigurno diskutovati o provođenju "pet plus dva" uslova i ciljeva za zatvaranje ove kancelarije, postavljenih 2008. godine.

Prvi zamjenik visokog predstavnika je napomenuo da OHR ne može umjesto domaćih političara ispunjavati "pet plus dva" uslove i ciljeve koji su postavljeni kako bi BiH nezaustavljivo išla putem ka EU i NATO.

"Primjer je pitanje vojne imovine za koje domaći politički lideri moraju da nađu prihvatljivo rješenje što bi razultiralo velikim korakom ka NATO. Ali, domaći političari to moraju uraditi sami i mi to ne možemo učiniti umjesto njih", rekao je Moore.

On je napomenuo da je međunarodna zajednica pozdravila činjenicu da političke partije u BiH nastoje da obnove dijalog u pogledu ispunjavanja "Mape puta", dogovorene u Briselu.