|

Moore: Iz RS-a želimo ćuti da su posvećeni očuvanju i boljem funkcioniranju BiH

Moore: Iz RS-a želimo ćuti da su posvećeni očuvanju i boljem funkcioniranju BiH
6
F
FENA
15.11.2012. u 19:26
24
komentara
6

dijeljenja
Moore: Iz RS-a želimo ćuti da su posvećeni očuvanju i boljem funkcioniranju BiH Roderick Moore
U izvještaju visokog predstavnika koji je prezentiran Vijeću sigurnosti UN-a dominantna tema je stagnacija u koju je Bosna i Hercegovina zapala u posljednjih nekoliko mjeseci, izjavio je novinarima danas u Sarajevu zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore.
Po njemu su za ovu stagnaciju najvjerovatnije zaslužni napori koji su usmjereni na rekonstrukcije vlasti na različitim nivoima.

"Druga bitna stvar u izvještaju je zabrinutost zbog retorike političara iz RS-a kojom se osporava suverenitet i teritorijalni integritet BiH na šta međunarodnoj zajednici mora biti skrenuta pažnja zbog velike opasnosti koju to predstavlja. Iz RS-a još nikada nismo čuli, a voljeli bismo, jasno i nedvosmisleno pojašnjenje tamošnjeg vodstva da ne žele raspad zemlje i da su u potpunosti posvećeni njenom očuvanju i boljem funkcioniranju, od čega bi građani imali koristi," rekao je Moore.

Naglasio je veliku važnost rezolucije koju je Vijeće sigurnosti jučer usvojilo, a kojom je produzen mandat EUFOR-a i data podrška ovlaštenjima visokog predstavnika, uključujući i korištenje tzv. Bonskih ovlasti.

"To pokazuje jedinstven stav međunarodne zajednice, a ove dvije stavke u rezoluciji su instrumenti za uspjesno provođenje tranzicije ove zemlje. Bonske ovlasti se ne koriste toliko često jer međunarodna zajednica smatra da će bh. političari sami i s oduševljenjem prihvatiti ono što EU nudi, a ne zato što je visoki predstavnik neodlučan, pasivan ili slab", rekao je Moore.

Pojedine navode iz RS-a u kojima se govori da OHR stanje u BiH namjerno prikazuje gorim nego što jest, kako bi produžili svoj mandat, nazvao je besmislenim.

"Mi ne možemo sami ispuniti uvjete za zatvaranje OHR-a već nam u tome moraju pomoci lokalni političari. Prije zatvaranja OHR-a želimo vidjeti Bosnu i Hercegovinu kako se nezaustavljivo približava Evropskoj uniji", tvrdi Moore.

Najavio je da će na dnevnom redu naredne sjednice PIC-a biti stagnacija BiH i neprimjerena retorika političara iz RS-a, koje je visoki predstavnik pomenuo u svom izvještaju, kao i vladavina prava u našoj zemlji, a možda i pitanje statuta grada Mostara.

Govoreći o pitanju Mostara Moore je potcrtao da OHR ne želi nametati rješenja već podstaći domaće političare na kompromis, kao i da bi rješavanje ovog pitanja moglo zahtijevati izmjenu ustava Federacije BiH.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...