{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moore: Iz RS-a želimo ćuti da su posvećeni očuvanju i boljem funkcioniranju BiH

F
15.11.2012. u 19:26
6
24
Moore: Iz RS-a želimo ćuti da su posvećeni očuvanju i boljem funkcioniranju BiH
6
Moore: Iz RS-a želimo ćuti da su posvećeni očuvanju i boljem funkcioniranju BiH
Roderick Moore
U izvještaju visokog predstavnika koji je prezentiran Vijeću sigurnosti UN-a dominantna tema je stagnacija u koju je Bosna i Hercegovina zapala u posljednjih nekoliko mjeseci, izjavio je novinarima danas u Sarajevu zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore.
Po njemu su za ovu stagnaciju najvjerovatnije zaslužni napori koji su usmjereni na rekonstrukcije vlasti na različitim nivoima.

"Druga bitna stvar u izvještaju je zabrinutost zbog retorike političara iz RS-a kojom se osporava suverenitet i teritorijalni integritet BiH na šta međunarodnoj zajednici mora biti skrenuta pažnja zbog velike opasnosti koju to predstavlja. Iz RS-a još nikada nismo čuli, a voljeli bismo, jasno i nedvosmisleno pojašnjenje tamošnjeg vodstva da ne žele raspad zemlje i da su u potpunosti posvećeni njenom očuvanju i boljem funkcioniranju, od čega bi građani imali koristi," rekao je Moore.

Naglasio je veliku važnost rezolucije koju je Vijeće sigurnosti jučer usvojilo, a kojom je produzen mandat EUFOR-a i data podrška ovlaštenjima visokog predstavnika, uključujući i korištenje tzv. Bonskih ovlasti.

"To pokazuje jedinstven stav međunarodne zajednice, a ove dvije stavke u rezoluciji su instrumenti za uspjesno provođenje tranzicije ove zemlje. Bonske ovlasti se ne koriste toliko često jer međunarodna zajednica smatra da će bh. političari sami i s oduševljenjem prihvatiti ono što EU nudi, a ne zato što je visoki predstavnik neodlučan, pasivan ili slab", rekao je Moore.

Pojedine navode iz RS-a u kojima se govori da OHR stanje u BiH namjerno prikazuje gorim nego što jest, kako bi produžili svoj mandat, nazvao je besmislenim.

"Mi ne možemo sami ispuniti uvjete za zatvaranje OHR-a već nam u tome moraju pomoci lokalni političari. Prije zatvaranja OHR-a želimo vidjeti Bosnu i Hercegovinu kako se nezaustavljivo približava Evropskoj uniji", tvrdi Moore.

Najavio je da će na dnevnom redu naredne sjednice PIC-a biti stagnacija BiH i neprimjerena retorika političara iz RS-a, koje je visoki predstavnik pomenuo u svom izvještaju, kao i vladavina prava u našoj zemlji, a možda i pitanje statuta grada Mostara.

Govoreći o pitanju Mostara Moore je potcrtao da OHR ne želi nametati rješenja već podstaći domaće političare na kompromis, kao i da bi rješavanje ovog pitanja moglo zahtijevati izmjenu ustava Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: