BiH ne ostvaruje napredak
0

Upravni odbor PIC-a: Nema više izgovora za daljnja kašnjenja

FENA
Sa sjednice PIC-a
Sa sjednice PIC-a
Nema više izgovora za daljnja kašnjenja, prenio je danas novinarima visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko poruku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (UO PIC)

UO PIC-a je u toku dvodnevnog zasjedanja zaključio da BiH, nažalost, ne ostvaruje napredak u ispunjavanju uvjeta na putu ka euroatlantskim integracijama, ali da postoje razlozi za optimizam.

Inzko je pojasnio da su razgovori članova Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (UO PIC) i predstavnika vlasti u BiH kao i zasjedanje PIC-a bili veoma produktivni.

"Prerano je reći da je okrenut novi list, ali od rekonstruirane državne vlasti očekujemo napredak. Međunarodna zajednica je spremna da pomogne", kazao je.

Preduvjet za napredak je, istaknuto je, kompromis. UO PIC-a je zaključio da domaće stranke trebaju učiniti dodatni napor na postizanju kompromisa, a do kojeg će doći isključivo uz ustupke svih.

Ovaj dio se posebno odnosi na pitanje Mostara. UO PIC-a je istakao da je osnovno pitanje poštivanje odluke Ustavnog suda te održavanje izbora u Mostaru.

"Nema podjele Mostara na nacionalnoj osnovi, jer međunarodna zajednica želi više, a ne manje integracija", naglasio je Inzko.

Novinare je informirao da je u proteklom periodu zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore održao 45 sastanaka s predstavnicima stranaka iz Mostara. Prošli utorak, održan je prvi plenarni sastanak čiji je domaćin bio OHR. Na sastanak su, kazao je Inzko, došli svi osim predstavnika SDA.

"Neki su očekivali da će OHR nametnuti rješenje za Mostar, ali mi se držimo dalje od toga. Cijenimo da su prvobitni čvrsti i oprečni stavovi političkih stranaka o pitanju Mostara, a zahvaljujući naporima mog zamjenika, približeni. Mi smo tražili da svi podnesu svoje prijedloge i optimistični smo da će ovo pitanje biti riješeno", kazao je Inzko.

Dodao je da je SDA vrlo važan politički faktor u Mostaru te da su im "vrata otvorena" za nastavak dijaloga s ostalim akterima.

Kada je u pitanju Srebrenica, Inzko je kazao da je UO PIC-a zaključio da postojeće institucije mogu rješavati sporna pitanja u vezi sa Srebrenicom.

"Nakon konačnog potvrđivanja izbornih rezultata za Srebrenicu otići ću u ovaj grad i razgovarati s nadležnim. Ono što nam sada treba za ovaj grad su ideje koje će potaknuti ekonomski razvoj Srebrenice. Očekujem ideje sa svih strana", istakao je Inzko.

U svjetlu osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma od vlasti u RS-u, a posebno predsjednika RS-a Milorada Dodika, UO PIC-a je smatrao neophodnim da još jednom potvrdi neupitnost suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

UO PIC-a je razmatrao i aktualna dešavanja u FBiH te pozvao vlasti u ovom entitetu na poštivanje zakona i vladavine prava.

Inzko je potcrtao da je UO PIC-a imao opširnu debatu o vladavini prava i zakona.

"UO PIC-a je posebno zabrinut zbog nepopunjavanja Ustavnog suda FBiH gdje već tri godine nedostaju troje sudija, a četvrti sudija je dobio angažman u Strazburu. Upražnjena mjesta moraju biti popunjena odmah i bez odgađanja", istakao je Inzko.