Uručena nagrada "Sloboda"
0

Jerzy Buzek: Vi niste na rubu, nego u srcu Evrope

FENA
Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić uručio je danas u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu IPC-ovu nagradu "Sloboda" predsjedniku Evropskog parlamenta Jerzyju Buzeku.

Među gostima koji su prisustvovali ovoj svečanosti bili su predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović i gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen.

Spahić je u obraćanju istaknuo da je Zemaljski muzej, koji posjeduje najvredniju kolekciju artefakata u jugoistočnoj Evropi i neprocjenjivo kulturno blago koje služi kao dokaz interkulturalnog dijaloga koji se stalno vodio u BiH uprkos svim zločinima, pravo mjesto da se uruči ovo priznanje aktualnom predsjedniku Evropskog parlamenta, bivšem poljskom premijeru i aktivisti nezavisnog sindikata Solidarnost.

Međutim, Spahić je iskoristio ovu priliku da visokom gostu ukaže na težak položaj Zemaljskog muzeja, institucije s kojom bi se ponosila svaka zemlja, zbog zakonske neuređenosti.

Također je naglasio veliku ulogu koju je Buzek kao predsjednik Evropskog parlamenta imao u nominiraju Sarajeva za kulturnu prijestolnicu Evrope 2014. godine.

Buzek je kazao da je počastvovan što mu je nagrada uručena baš u ovom posebnom muzeju, naglasivši da su Sarajevo i BiH grad i zemlja s velikim historijskim naslijeđem.

"Vi niste na rubu nego u srcu Evrope i pomažete da svi budemo velika evropska kultura. Želim da svi mi Evropljani živimo u jednom evropskom entitetu - Evropskoj uniji, ali to je vaša odluka", istakao je Buzek.