BiH
0

Bećirović pisao predsjedniku Parlamenta EU

FENA
Denis Bećirović
Denis Bećirović
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Jerzyu Buzeku.

Bećirović je u pismu izrazio zadovoljstvo usvajanjem Rezolucije u Evropskom parlamentu o dodjeli titule Evropske prijestolnice kulture Sarajevu 2014. godine, „gradu koji zauzima posebno mjesto u evropskoj historiji i kulturi i čijom se nominacijom šalje važan signal multietničkog karaktera glavnog grada i države Bosne i Hercegovine“.

Dozvolite mi, navodi se u pismu, da posebno istaknem značaj ovog priznanja u procesu jačanja evropskih integracija i evroatlantskom putu naše države, a titula Evropske prijestolnice kulture Sarajevu je potvrda evropskih vrijednosti te veliko i posebno priznanje umjetnicima i građanima našeg glavnog grada.

Bećirović ističe da 2014. godina ima posebnu simboliku za grad Sarajevo: dva događaja u historiji obilježila su i dala neizbrisiv pečat bh. prijestolnici u svjetskim okvirima. Te godine obilježavamo stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata i tridesetogodišnjicu Četrnaestih zimskih olimpijskih igara.

I ovom prilikom, navodi Bećirović, želim dati punu podršku Gradu Sarajevu, njegovim umjetnicima i građanima u nastojanjima da dobiju značajnu i prestižnu titulu Evropske prijestolnice kulture 2014. godine.

Time bi Sarajevu bila omogućena rekonstrukcija postojeće infrastrukture te osnažen urbani ritam života.

"Dozvolite mi da iskrenu zahvalnost uputim članovima Komiteta za kulturu i edukaciju Evropskog parlamenta na njihovom istinskom zalaganju u procesu donošenja Rezolucije o dodjeli titule Evropske prijestolnice kulture Sarajevu 2014. godine“, navodi se u Bećirovićevom pismu Jerzyu Buzeku.