vijesti
0

Hellbach: BiH treba da se mijenja i to mora raditi sama

FENA
Christian Hellbach
Christian Hellbach
Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo će, naravno, nastaviti pružati podršku britansko-njemačkoj inicijativi i ubuduće, to je nepotrebno govoriti, ali sada je to inicijativa Evropske unije (EU) - kazao je danas za Agenciju Fena ambasador Savezne Republike (SR) Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Hellbach. Smatra da je to je bitno shvatiti jer se više ne radi o bilateralnoj inicijativi dviju zemalja članica EU te da je to i bila namjera od samog početka - da njemačko-britanska inicijativa postane inicijativa EU "jer radi se o evropskim integracijama BiH." Ističe da je zadovoljan dosadašnjim reakcijama u BiH na njemačko-britansku inicijativu i smatra da je sada potrebno da političari u BiH preuzmu odgovornost i počnu djelovati, posebno u pogledu reformi, što bi trebalo "popločati put BiH ka EU." - Sve reakcije do sada bile su pozitivne i zadovoljni smo jer je shvaćeno da ova inicijativa predstavlja priliku i da se ne radi o tome da neko nameće nešto nekome - kazao je Hellbach dodajući da žele pomoći BiH u EU, ali da i sama BiH treba da donese odluke i da se priključi.

"To nije nešto na što možemo prisiliti BiH niti bismo željeli to da radimo", istakao je Hellbach.

Svrha svega što rade, kaže, jeste pokretanje procesa transformacije da bi BiH postala kompatibilna s EU te je izrazio nadu da će promjene biti od velike koristi za građane BiH.

"O tome se zapravo i radi, da BiH postane normalna zemlja gdje ljudi mogu voditi normalan, siguran život, uz slobodu, poslove i pozitivnu perspektivu", kazao je Hellbach.

Da bi se to desilo, mišljenja je da BiH treba da se mijenja i da to mora raditi sama te da niko ne može nametnuti tu obavezu.

"Zato je važno da političari u BiH počnu djelovati i ispuniti ono što nije samo njihova obaveza već i očekivanje građana BiH", istakao je Hellbach.

Smatra da vlasti u BiH trebaju shvatiti izazove koje stoje pred njima i da duguju javnosti i ljudima koji su ih izabrali.

"Ako to razumiju, ako su spremni na kompromise i ako žele, promjene će se desiti", zaključio je ambasador Njemačke u BiH.