BiH
164

Hellbach: Novi pristup EU je velika šansa za napredak BiH na evropskom putu

FENA
Pristup koji je prvobitno bio samo britansko-njemačka inicijativa postao je evropski pristup i predstavlja veliku šansu za napredak BiH na njenom evropskom putu - izjavio je ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH Christian Hellbach.

Ambasador Hellbach je večeras u organizaciji Političke akademije SDA u Centrali stranke održao predavanje o novom pristupu EU prema BiH, a učesnici su bili polaznici Političke akademije SDA iz cijele BiH.

"Pristup koji u svom radu zagovara Politička akademija SDA svakako ima moju podršku i izrazito mi je zadovoljstvo što večeras imam priliku sa ovim mladim ljudima razgovarati o novom pristupu EU prema BiH", kazao je Hellbach.

Potpredsjednik SDA i direktor Političke akademije SDA Senad Šepić je kazao da naša zemlja ima novu veliku šansu da se pokrene na evropskom putu i da je stoga veoma važna podrška i iskustvo Njemačke kao velikog prijatelja BiH.

"Posebno će nam biti važna podrška u izradi inicijalnog seta socio-ekonomskih reformi, kojeg treba raditi odmah nakon posjete visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini i formiranja vlada na svim nivoima i ohrabruje spremnost koju pokazuje ambasador Hellbach i drugi predstavnici Evropske unije da nam pomognu na evropskom putu", istakao je Šepić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Šepić je kazao da od sutrašnjeg sastanka političkih lidera stranaka koje čine većinu na državnom nivou očekuje da se postigne konačni dogovor.

"Očekujem da napravimo konačni dogovor, da formiramo vlast, da se dogovorimo oko toga šta su zapravo na prvom mjestu potezi koje ćemo kao nova parlamentarna većina i nove vlade na svim nivoima raditi. Znam da ima određenih nejasnoća, nerealnih očekivanja i zahtjeva, ali ja želim da budem optimist. Večeras želimo da na najbolji način ponudimo šta su to perspektive, koje su mogućnosti, te kako Njemačka kao jedna od najvažnijih zemlja u EU može pomoći BiH", dodao je Šepić.

Izrazio je zahvalnost Njemačkoj, Velikoj Britaniji i cijeloj EU koja je, kako je istakao, zaista pružila jednu novu veliku šansu BiH, te uvjerenje da ćemo znati prihvatiti tu pruženu ruku.

"Ono što sada imamo kao osnovnu platformu jeste da je najveći stepen konsenzusa kojeg ima nova parlamentarna većina upravo deblokada evropskog puta. Mi smo našu programsku deklaraciju, okvirni sporazum o osnivanju nove parlamentarne većine upravo bazirali na tome", kazao je Šepić.

Podsjetio je da je SDA sa većinom stranaka koje sada čine parlamentaranu većinu potpisala zajednički dokument koji se zove zajednička izjava o evropskoj opredjeljenosti u aprilu prošle godine.

"Dakle, pola godine prije izbora mi smo započeli ovu priču i sad na ovoj platformi očekujem da puno brže nego što je to bio slučaj 2010. formiramo Vijeće ministra u novom sazivu, kao i vlade i da na jednoj takvoj platformi u narednom periodu vodimo zemlju", dodao je Šepić.