vijesti
0

GP Bijača i Bosanska Gradiška će biti put za bh. proizvode u EU

Piše: Nedžad Jamaković
Granični prijelazi sa inspekcijskim nadzorom Bijača i Bosanska Gradiška od 1. jula bit će spremni da funkcionišu po standardima EU, potvrdio je prije nekoliko dana predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić.

Špirić je prethodnih dana sa direktorom UIO BiH Mirom Džakulom obišao ova dva prijelaza na granici između BiH i Hrvatske, preko kojih će se odvijati transport ljudi i robe u skladu sa EU standardima, te, baš kao i Džakula, istakao zadovoljstvo viđenim. Planirano je da prijelaz Bijača 28. juna zvanično bude pušten u promet.

"Ovaj granični prijelaz će imati sve prateće objekte, kao i veterinarsku inspekciju, fitosanitarnu inspekciju i sanitarna preduzeća. Radovi su u završnoj fazi i sve će biti završeno na vrijeme", naveo je Špirić. On je napomenuo da je Vijeće ministara BiH za ovaj prijelaz izdvojilo osam miliona KM, a da će sredstva za treću fazu osigurati Evropska komisija.

Milioni za najmoderniji granični prijelaz

"Bijaču i Bosansku Gradišku, ali i druge, ćemo opremati u skladu sa evropskim standardima, prema našim finansijskim mogućnostima, kako građani BiH ne bi imali nikakvih problema", poručio je Špirić. On i Džakula su tokom obilaska prijelaza Bosanska Gradiška dobili uvjeravanja da će svi radovi na ovom privremenom graničnom prijelazu biti završeni ove sedmice, a što je najbitnije do 1. jula, kada Hrvatska ulazi u EU.

Džakula je rekao da je tender za novi granični prelaz pri kraju i da će uskoro početi radovi na tom objektu koji će biti lociran na novoizgrađenom autoputu Bosanska Gradiška - Banja Luka. "Za taj prijelaz, koji će biti jedan od najmodernijih u ovom dijelu Evrope, izdvojili smo 27 miliona KM. U protekla tri mjeseca malo se ko nadao da će poslovi u vezi sa tenderom za novi prijelaz i na proširenju postojećeg ići ovim tempom", rekao je Džakula.

Prema njegovim riječima, preko privremenog prijelaza frekvencija saobraćaja bit će povećana za 20 posto, o čemu govori podatak da će do kraja juna ovuda preći milion putnika i 11.000 automobila. Šef Odjela granične inspekcije pri Uredu za veterinarstvo BiH Slaviša Kreštalica za portal Klix.ba je naveo kako ono što je u kratkom roku urađeno na prijelazima Bijača i Bosanska Gradiška vraća povjerenje u institucije BiH.

Proradio bosanski inat

"Krajem prošle godine na graničnom prijelazu Bijača nije bilo gotovo nikakvih radova, a onda je u kratkom roku napravljeno puno i evo, otvaranje je zakazano za 28. juna. Ovaj granični prijelaz danas izgleda zaista impresivno. Također, i (privremeni) prijelaz Bosanska Gradiška će biti spreman do 1. jula, a tamo je proširen terminal te povećan broj traka. Problem je, međutim, što je taj prijelaz dosta opterećen saobraćajem, no u planu je svakako izgradnja novog na novom autoputu Bosanska Gradiška - Banja Luka", kazao je Kreštalica.

On je istakao da je na GP Bijača završena tek prva faza radova kako bi bio funkcionalan od 1. jula, kada Hrvatska ulazi u EU, te da su sada tu postavljeni privremeni objekti za policiju, carinu i veterinarsku inspekciju, dok će u narednoj fazi to biti unaprijeđeno. "Zaista je malo ko vjerovao da će naša zemlja stići završiti veliki posao, ali eto, čini se da je opet proradio bosanski inat te smo uspjeli", zaključio je Kreštalica.

On je podsjetio kako naša zemlja u EU trenutno može izvoziti ribu, kožu, puževe i med, te da su također stvoreni bitni preduvjeti i da dobijemo zeleno svjetlo za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.