vijesti
0

Otvoren granični prijelaz Bijača vrijedan osam miliona KM

FENA/SRNA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Nikola Špirić i direktor te uprave Miro Džakula otvorili su danas novoizgrađeni granični prijelaz Bijača.

Tom prilikom obraćajući se prisutnima Džakula je zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji graničnog prijelaza, te je istakao kako je prijelaz Bijača, uz Gradišku, jedan je od dva granična prijelaza u BiH na kojem će od 1. jula ove godine biti dopušten promet putnika i svih vrsta roba, uključujući i robe biljnog i i animalnog porijekla.

"Iskreno vjerujem kako je Uprava za indirektno oporezivanje ovim graničnim prijelazom dala jedan veliki doprinos ekonomiji BiH. Učinili smo zaista sve da u potpunosti i spremno dočekamo granice Europske unije na granici BiH. Svjesni smo kako će naš kvalitetan pristup i kvalitetan rad pružiti veliku pomoć Carinskoj službi Republike Hrvatske koja postaje članica EU. Naša dosadašnja izuzetno dobra saradnja bit će zasigurno još i bolja", kazao je Džakula.

Predsjednik Upravnog odbora UIO BiH Nikola Špirić u svome govoru je kazao kako će granični prijelaz Bijača zajedno s graničnim prijelazom Gradiška, nakon što se i on obnovi, biti prijelazi koji će, opremljeni s inspekcijskim nadzorom u skladu s evropskim standardima, omogućiti nesmetan promet ljudi, roba i usluga u skladu s evropskim standardima.

"Prilikom otvaranja ovog graničnog prijelaza našu zemlju svakim danom približavamo EU i ove granične prijelaze trebamo smatrati privremenim rješenjima koja trebaju kratko trajati, te da što prije i naša zemlja postane punopravna članica EU-a", kazao je Špirić.

"Ovaj objekt koji je danas otvoren svjedoči da, uprkos svim poteškoćama s kojima smo se susretali i s kojima se susrećemo na europskom putu, ipak možemo odgovoriti na zadatak pravovremeno, iako su mnogi izrazili sumnju u to.

Količina robe koja će preko ovog graničnog prijelaza prometovati u smjeru EU ovisi o dobrim politikama nadležnih tijela u kreiranju povoljnog poslovnog udruženja i poduzimanju drugih takvih mjera u poticanju razvoja privatnog serktora, odnosno stimulacije kvalitetne proizvodnje u BiH koja će naći svoje mjesto na tržištu EU-a", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Po njegovim riječima današnje otvaranje graničnog prijelaza je dokaz "da znamo i možemo ako hoćemo. Ovaj projekt može biti ogledni putokaz za ostvarenje ciljeva za bolju budućnost BiH ukoliko postoji iskrena volja za napredak".

Ukupna uložena sredstva za izgradnju prijelaza koje je osiguralo Vijeće ministara BiH iznose 8 miliona maraka. Treća i završna faza izgradnje prijelaza Bijača odvijat će se nakon 1. jula, a dodatna sredstva za finalan izgled ovog graničnog prijelaza osigurala je UIO iz IPA fondova u iznosu od 5,4 miliona eura.

Granični prijelaz Bijača, između ostalog, ima pet ulaznih i pet izlaznih traka, dva carinska terminala, čvrste objekte za carinsku službu, graničnu policiju i inspekcijske službe, vlastiti energetski blok, kao i objekte za detaljan pregled vozila.

Puštanjem u promet graničnog prijelaza Bijača, UIO BiH uspjela je izvršiti sve obaveze predviđene Akcijskim planom, te je stvorila uvjete za nesmetan promet putnika i roba na inspekcijskom graničnom prijelazu Bijača. Na ovaj način omogućeno je i svim poreznim obveznicima što jednostavnije i u kratkom vremenskom roku završiti sve carinske procedure oko uvoza i izvoza roba.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BiH, predstavnici međunarodnih organizacija, kao i predstavnici RH u BiH.