vijesti
0

GP BiH: Ništa se dramatično neće desiti na granicama kad Hrvatska uđe u EU

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
Enes Gačanin (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Građane ne treba plašiti onim što će se dogoditi 1. jula, kada Hrvatska zvanično postane članica Evropske unije, odnosno kada BiH bude zemlja koja graniči sa EU, kazali su danas u Graničnoj policiji BiH.

"Neće se dogoditi ništa dramatično, osim što će doći do promjene u kategorizaciji određenih graničnih prijelaza. To je bitnije za teretni promet, nego za građane koji prelaze granicu putničkim vozilima. Građani su zapravo podvrgnuti strožijim graničnim kontrolama posljednje dvije do tri godine. Uvođenje novih i sofisticiranih sistema zahtijeva i određeno vrijeme reakcije i to je ono što izaziva gužve na granicama. Lično ne očekujem ništa dramatično da se dogodi. Hrvatska će biti u EU i potpuno ih razumijem. Oni ne žele biti taoci nikakvih neregularnosti koje eventualno mogu doći s naše strane, niti mi iz Granične policije to želimo dozvoliti. Jednostavno se moramo naviknuti na pravila igre. Gužvi na granicama će sigurno biti, jer ih imate i sada", kazao je Enes Gačanin, zamjenik direktora Granične policije BiH.

Izdavanje pograničnih propusnica građanima koji žive uz liniju razgraničenja između BiH i Hrvatske regulirano je sporazumom koji je prije dva dana naša zemlja potpisala i on će stupiti na snagu 1. jula. Pogranična propusnica predstavlja benefit za građane koji žive na udaljenosti ne većoj od pet kilometara od granice između dviju zemalja. Na taj način građani koji imaju nekretnine s druge strane granice, u susjednoj državi, mogu lakše svakodnevno prelaziti granicu.

"Činjenica je da je Hrvatska svojim građanima već bila započela izdavanje propusnica, a mi nismo. Sada stvari stoje ovako, da ne bi građani Hrvatske doživjeli neugodnosti, odlučeno je da se izvrši rebenefikacija tih propusnica, da se svi oni kojima je ona izdata mogu obratiti nadležnoj jedinici granične policije u mjestu gdje gravitiraju, kako bi se izvršile određene provjere i vrijednost propusnica će biti produžena do roka koji se propisuje sporazumom. Ono što je novo, kako bi naši građani bili u istom položaju kao hrvatski, je da je u toku uspostava novog sistema za izdavanje pograničnih propusnica. Pravilo je vrlo jednostavno, zainteresirani građani Hrvatske obraćaju se našoj teritorijalno nadležnoj jedinici ili naši jedinici MUP-a Hrvatske. Za one koji to žele mogu se obratiti i diplomatsko-konzularnim predstavništvima", kazao je Gačanin.

Dodao je da još uvijek nema informaciju koliko će koštati pogranične propusnice i da nadležne institucije u BiH još uvijek rade na tome.

Granična policija je provela niz aktivnosti kako bi uradila sve što je potrebno da u tom segmentu BiH bude spremna kao zemlja koja će od 1. jula graničiti sa EU. Istaknuto je kako GP BiH ima odličnu saradnju sa Ministarstvom unutarnjih poslova Hrvatske. Pored toga tokom 2013. godine uspostavljeno je 486 mješovitih patrola na granicama, a imale su značajnu ulogu u jačanju saradnje, povjerenja, razmjene informacija i suzbijanja svih oblika prekograničnog kriminala.

Govoreći o graničnoj sigurnosti Gačanin je rekao da se na osnovu obavljenih analiza vidi da je Zapadni Balkan bio i da će ubuduće ostati rizično područje u oblasti ilegalnih migracija i raznih oblika prekograničnog organiziranog kriminala.

"Ulaskom Hrvatske u EU može se očekivati pojačan rizik za intenziviranje prekograničnog kriminala preko BiH. Analize ukazuju da će trend ulaska ilegalnih migranata iz država zapadne i srednje Azije te sjeverne Afrike biti nastavljen, tim prije što se ne prepoznaju znakovi smirivanja situacije u Siriji, a nestabilno je i u nekim drugim državama", kazao je Gačanin.

Karl Lesjak, voditelj projekta "EU podrška provedbi zakona" kroz koji je prošla i Granična policija kazao je da je za zemlju, region i EU izuzetno važno da BiH posjeduje dobar i efikasan sistem granične policije.

"Kao i svaka druga članica EU, BiH kao budući kanditat za članstvo, mora djelovati u pravcu integrisanog upravljanja granicom. Vjerujem da je GP pokazala da je izvrsna za provođenje zakona i izvrstan partner", kazao je Lesjak.

Ekspert koji je dao podršku Graničnoj policiji BiH svojim savjetima i učešćem u njenoj obuci Branko Celar, kazao je novinarima da su svi rukovodioci GP-a obučeni u smislu šengenskih standarda i preporuka. "Obučavali smo ukupno 160 kadrova Granične policije, tako da su svi položili testove i certificirani su. Naš plan je da sada njih 160 do kraja godine obuči 1.600 graničnih policajaca i graničnih oficira", rekao je Celer.