vijesti
12

Federica Mogherini 23. februara u posjeti BiH

FENA
Federica Mogherini (Foto: EPA)
Federica Mogherini (Foto: EPA)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini posjetit će Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak, 23. februara, u vrijeme kada ova zemlja ostvaruje napredak na putu ka EU integracijama - saopćeno je iz ureda visoke predstavnice.

Nakon inicijative Evropske unije da podstakne BiH na putu ka Evropskoj uniji, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine iskazalo je snažnu podršku za poduzimanja reformi unutar pristupnog procesa Evropskoj uniji.

Izjavu kojom potvrđuju privrženost ovom procesu potpisali su lideri 14 političkih partija u parlamentu Bosne i Hercegovine, a Izjava će biti proslijeđena državnom parlamentu 23. februara na usvajanje.

Tokom posjete, Mogherini će se sastati s članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućim oba doma državnog parlamenta.

Potom će, na poziv Predsjedništva BiH, prisustvovati zajedničkoj sjednici oba doma parlamenta na kojoj će se obratiti poslanicima.

Mogherini će se također sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, te s predsjednicima i premijerima Federacije BiH i RS-a.

"Bosna i Hercegovina i njen narod zaslužuju da se približe Evropskoj uniji i da uživaju u blagodatima koje ova proces donosi. Reforme povezane s Evropskom unijom mogu pomoći u rješavanju krhke socio-ekonomske situacije u zemlji i mogu smanjiti nezaposlenost i podstaći ekonomiju", izjavila je Mogehrini uoči posjete.

Ona dodaje da je ostvaren veliki napredak koji se očitava u Izjavi Predsjedništva BiH. Ako bi je parlament prihvatio, to bi otvorilo put za implementiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.