BiH
0

Mogherini u ponedjeljak u Sarajevu: Izjava političkih lidera korak naprijed ka EU

Anadolija
Federica Mogherini (Foto: EPA)
Federica Mogherini (Foto: EPA)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini posjetit će Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak 23. februara. Mogherini će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom oba doma Parlamenta BiH.

Na poziv Predsjedništva BiH, predviđeno je učešće i obraćanje Mogherini na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku susrest će se sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, predsjednicima entiteta Republike Srpske i Federacije BiH, premijerkom Republike Srpske i mandatarom Vlade Federacije BiH.

"Bosna i Hercegovina, a posebno njeni građani, zaslužuju približavanje Europskoj uniji i sve prednosti koje ovaj proces donosi. Reforme u vezi sa Europskom unijom će pomoći u rješavanju krhkog socio-ekonomskog stanja u zemlji i potaknuti otvaranje radnih mjesta i investicije. Do sada je ostvaren dobar napredak u izradi pisane obaveze u okviru približavanja Europskoj uniji. Usvajanje u Parlamentu bi dalo mogućnost Europskoj uniji za donošenje odluke o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine u cijelosti“, kazala je Mogherini uoči posjete Bosni i Hercegovini. 

Nakon inicijative Europske unije, s ciljem osiguranja novog zamaha u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine, a kako je to istaknuto u zaključcima Vijeća za vanjske poslove iz decembra 2014, Predsjedništvo BiH je usaglasilo neopozivu izjavu o obavezi provođenja reformi u okviru procesa pristupanja Europskoj uniji.

Izjavu su potpisali lideri svih 14 političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH i ona će biti u proceduri u Parlamentu BiH u ponedjeljak, 23. februara, napominju iz Delegacije EU u BiH.