vijesti
8

Čović: Lokalne teme ne smiju zasjeniti evropski put BiH

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu u Mostaru kako jučerašnje evropsko "zeleno svjetlo" za Bosnu i Hercegovinu treba biti ohrabrenje i poticaj svim odgovornim domaćim političarima kako bi se nužne reforme unutar države što prije počele provoditi.

"Naša dinamika treba biti takva da do kraja sljedeće godine imamo kandidatski status. Sve institucije BiH i niži nivoe vlasti moraju se staviti u funkciju da taj status dobijemo do kraja 2017. godine i da nemamo više nijedno otvoreno pitanje", kazao je Čović nakon sastanka s voditeljem delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom.

Čović je istaknuo kako je on vječiti optimist te da vjeruje kako sva ona pitanja koja bh. čelnici proteklih pet-šest godina nisu mogli riješiti, poput presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, mogu biti riješena do kraja prvoga kvartala sljedeće godine.

"Možda još to nisu svi shvatili, ali nakon jučerašnjega dana više ništa neće biti isto. Male lokalne teme ne smiju zasjeniti evropski put Bosne i Hercegovine", naglasio je član Predsjedništva BiH.

Dodao je kako treba zahvaliti Wigemarku i svim dužnosnicima Evropske unije koji su pokazali razumijevanje i s evropskog puta BiH uklonili sve zapreke. Wigemark je kazao kako je Čović jedan od najzaslužnijih ljudi što je Evropska unija prihvatila bh. aplikaciju za članstvo.

"Da nije bilo predsjednika Čovića, koji je insistirao da u februaru ove godine preda aplikaciju, mi danas ne bismo ni bili ovdje i ne bismo razgovarali o ovim dobrim vijestima. Ovoj zemlji treba što više optimizma i usmjerenost ka budućnosti i zato bih zahvalio predsjedniku Čoviću što je zadržao optimizam i momentum koji je zaista neophodan kada su u pitanju, prije svega, socioekonomske reforme", kazao je Wigemark.

Čović i Wigemark nisu posebno željeli komentirati referendum o danu Republike Srpske.

Čović je kazao kako se sudske odluke ne trebaju komentirati, dodavši kako je siguran da o referendumu nakon lokalnih izbora niko neće govoriti.

"Sudske odluke se moraju poštivati jer bez toga vam ostaje samo haos i anarhija. Treba ostati smiren, jer pretjerane reakcije koje su proteklih dana dolazile sa svih strana nisu nikome pomogle", poručio je Wigemark.