BiH
187

Čović: Podnijet ću inicijativu da se 2018. godine održe i lokalni i opći izbori

Piše: E. S. H.
Dragan Čović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U zgradi Predsjedništva BiH danas je održana redovna sjednica članova Predsjedništva nakon koje se medijima obratio Dragan Čović. Naglasio je važnost rješavanja kandidatskog statusa naše zemlje u Evropskoj uniji, ali je govorio i o lokalnim izborima u BiH koji su održani jučer u našoj zemlji.

Čović je kazao da jučer nije bio u našoj zemlji te da je njegova zamjenica Borjana Krišto koja je predsjedavajuća izbornog štaba HDZ-a uradila sve što je trebalo. Govorio je i o izmjenama Izbornog zakona u BiH kada je riječ o neodržavanju izbora u BiH.

"Što se tiče Izbornog zakona i kada je u pitanju grad Mostar, siguran sam da se to može završiti do kraja godine. Nema nijednog razloga da ne završimo izmjene i dopune Izbornog zakona jer je to jedan od preduslova za ono što nas čeka. Što se tiče izbora, desila su se velika iznenađenja, nek primjer iz Stoca ostane po strani jer je to jedan ekstrem u ovom svemu. Ja ću komentirati ono što je HDZ napravila i ono što smo napravili sa drugim strankama, s te strane smo veoma zadovoljni", kazao je Čović.

Podsjetio je da je HDZ osvojila 18 načelničkih ili gradonačelničkih pozicija, što je, kako je rekao Čović, za HDZ veliki iskorak.

"Imamo i Mostar i Stolac za koje s pravom možemo reći da će HDZ imati svoje predstavnike. Ono što mene raduje je prisustvo u vijećima u kojima nismo bili. Dobili smo Vareš, Usoru i Posavinu. Veseli me da imamo svoje predstavnike, to je naša velika obaveza. To je i poziv za kolege s kojima smo mogli napraviti još veći iskorak da to prepoznaju za opće izbore 2018. godine", kazao je Čović.

Izjavio je da postoji vjerovatnoća za inicijativu da se lokalni izbori održe zajedno sa općim izborima 2018. godine.

"To ćemo raspraviti s kolegama, da nemamo ciklus svake dvije godine izbornih aktivnosti jer nas to opterećuje i to je opterećenje za naš euroatlantski put. To ću iznijeti kolegama i ako se to prihvati moramo svakako mijenjati izborno zakonodavstvo i vjerujem da je to dobar put", zaključio je Dragan Čović u komentaru o izborima.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH se govorilo o obavezama koje su preostale našoj zemlji na putu ka Evropskoj uniji.

"Što se tiče obaveza koje su nam jasno stavljene, kao što su presude u Strazburu, predusa Sejdić-Finci, dobili smo zadatak da do početka iduće godine to moramo završiti. Rokovi su vrlo tijesni, ali su izvršivi što se tiče institucija BiH. Obavezali smo se da taj dokument spustimo na sve nivoe vlasti u skladu s Ustavom BiH i da krajem iduće godine imamo kandidatski status u EU", kazao je Čović.

U vezi s presudom Sejdić-Finci, Čović je podsjetio da je ciklus pregovora novi, ali da je već urađeno mnoštvo stvari te da će u roku koji je predviđen odraditi sve iz master plana.

"To smo vrlo jasno usaglasili i s predstavnicima u Briselu. Svaka od ovih tačaka na poseban način je usaglašena i ne vidim nikakve mogućnosti da taj proces ne završimo. Konkretno rješenje tek treba dogovarati, ali mislim da je razrađeno ono što je osnova tog rješenja", kazao je Čović.

Podsjetio je da treba definisati kako birati članove Predsjedništva i regulisati način odlučivanja u Domu naroda da bi se odluka "Sejdić-Finci" ispoštovala.

"Možda nekad izgledam preambiciozno, ali mislim da to možemo riješiti jer nam nema kandidatskog statusa bez tog rješenja", podsjetio je Dragan Čović.

Čović je govorio i o budžetu. Kazao je da će u narednih mjesec dana imati nacrt budžeta koji bi mogao biti usvojen do kraja godine.

"Ukupna zaduženost je blizu 13 milijardi KM. Agencije koje vrše istraživanja nas svrstavaju u srednje zadužene. Zajedno s Vijećem ministara ćemo raditi u naredna tri mjeseca kako bismo definisali budžet i napravili strategiju u investicijskom zamahu za povlačanje sredstava po pojedinim projektima", zaključio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.