Catherine Ashton i Hillary Clinton razgovarat će o BiH

Catherine Ashton i Hillary Clinton razgovarat će o BiH
0
S
SRNA
4.2.2011. u 20:54
8
komentara
0

dijeljenja
Catherine Ashton i  Hillary Clinton razgovarat će o BiH Hillary Clinton (Foto: AP)
Prvi od nekoliko sastanaka koji bi do kraja februara trebalo da definišu ulogu i ovlaštenja novog specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR) biće održan u Političko-sigurnosnom komitetu Vijeća EU u utorak, 8. februara, saznaje Srna.
Očekuje se da će visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton i državni sekretar SAD Hillary Clinton ovog mjeseca još jednom razgovarati o BiH kako bi se informisale i uskladile stavove o nekim pitanjima, rekao je evropski izvor.

Političko bezbjednosni komitet je tijelo u okviru Vijeća EU u kojem učestvuju stalni ambasadori zemalja članica. Glavnu riječ na sastanku u utorak vodiće Njemačka, koja posljednjih mjeseci, u ime EU, vodi dosije o BiH.

"Prvi zadatak koji je Berlin uzeo na sebe jeste da pomogne obrazovati vlast u BiH. Vi znate da taj proces traje.Odvojeno od toga, trebalo bi da se u tančine riješi pitanje ovlaštenja narednog evropskog predstavnika u BiH i ingerencije koje bi on imao. Ova druga debata, o EUSR, nije o samoj BiH, nego o tome šta zemlje članice, između sebe, misle o tome, šta očekuju, kakav stajav imaju prema ukidanju OHR-a", rekao je ovaj izvor.

Prema njegovim riječima, Njemačka je i dalje na stanovištu da bi EUSR trebalo da, i nakon zatvaranja OHR-a, kada do toga dođe, zadrži neka ovlaštenja za sankcionisanje.

On je dodao da će na kraju nekoliko takvih debata, do kraja mjeseca, odnosno do februarskog Savjeta ministara inostranih poslova EU, doći do zaključka o tome šta će biti ingerencije i mandat te ličnosti, pa da će se tek onda odlučiti za jednu konkretnu osobu.

Na pitanje koliko su Sjedinjene Države uključene u ovu diskusiju, izvor je rekao da jesu.

"Sjedinjene Države su zainteresovane za razvoj u BiH i interesuje ih i proces i ishod. Nesumnjivo je da se i u Washingtonu održavaju odvojene konsultacije, a takođe postoje i konsultacije na relaciji Brisel - Washington", rekao je Srnin izvor.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...