{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosna i Hercegovina je na začelju procesa proširenja

9.10.2012. u 09:56
90
39
Bosna i Hercegovina je na začelju procesa proširenja
90
Bosna i Hercegovina je na začelju procesa proširenja
Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu (Foto: AFP)
Novi Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja ka članstvu u Evropskoj uniji uglavnom je negativan i stavlja nas na začelje procesa proširenja, saznaje portal Klix.ba.
Komesar za proširenje Evrpske unije Stefan Fühle će sutra u Evropskom parlamentu predstaviti godišnji Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja ka članstvu u Evropskoj uniji.

Portal Klix.ba prvi vam donosi uvid u ovaj, za Bosnu i Hercegovinu pretežno negativan izvještaj. Briselski portal euobserver.com navodi da ovogodišnji Izvještaj našu zemlju, u odnosu na druge zemlje regije, stavlja na začelje procesa proširenja. Kako prenosi ovaj portal, korupcija i organizovani kriminal ostaju najveća prepreka napretku Bosne i Hercegovine. Unutrašnja politička previranja, izostanak implementacije presude Sejdić i Finci te slabe demokratske institucije samo su neki od mnogobrojnih problema naše zemlje. Veliki izazov na putu Bosne i Hercegovine ka EU predstavljaju i efikasnija administracija, vladavina prava, administrativni kapacitet, ekonomske reforme i socijalno uključivanje.

Od ostalih zemalja na putu ka EU, Evropska komisija je Srbiji, koja je zemlja kandidat od marta ove godine, priznala određeni napredak, ali traži nastavak dijaloga sa Prištinom. Izvještaj za Kosovo je nešto kraći i fokusiran je na vladavinu prava i problem u vezi sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Komisija bi krajem ove godine trebala objaviti detaljnu studiju o mogućnostima sklapanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU. Posebno pozitivan napredak se priznaje Makedoniji. Ova zemlja od 2005. ima status kandidata i čeka na zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Evropsko vijeće, u kojem su predstavljene zemlje članice i koje ima ovlasti donijeti takvu odluku, zbog veta Grčke odbija dati zeleno svjetlo ovoj zemlji. Crna Gora i Albanija također imaju razloge za optimizam. Ovim zemljama u Izvještaju se priznaje napredak na svim područjima, a Komisija posebno priznaje stvaranje političke stabilnosti. Od Crne Gore se traži napredak u istragama o korupciji i organizovanom kriminalu koje su povezane sa političarima.

Novina ovog Izvještaja u odnosu na one iz prethodnih godina jeste dio koji se odnosi na "ekonomsko nadgledanje kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU". Ovo nadgledanje predviđa održavanje ministarskih sastanaka sa zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, gdje bi te zemlje trebale opravdati sve veće promjene u svojim ekonomskim i fiskalnim planovima, navodi euobserver.com.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: