Izvještaj EU o BiH
1

Unutarpolitička previranja u BiH usporila su njen napredak ka EU

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Unutarpolitička previranja u Bosni i Hercegovini definitivno su usporila njen progres u evropskim integracijama, koji je početkom godine imao određene napretke, ali se u posljednjim mjesecima znatno smanjio, rekli su zvaničnici Evropske unije.

Izrazili su nadu da će se političari fokusirati na evropske integracije sada kada su završeni lokalni izbor u BiH, te da će se nastaviti raditi na aktivnostima koje su političari započeli u proteklom periodu.

"U junu je održan sastanak u Bruxellesu kojem su prisustvovali svi političke dužnosnici iz BiH, a tada su se svi usaglasili oko definirane Mape puta koja bi trebala predstavljati osnovu za aktivnosti koje BiH treba ispuniti kako bi podnijela kredibilnu aplikaciju za pristupanje Evropskoj uniji", dodao je jedan od evropskih dužnosnika.

Također, izrazženo je uvjerenje da ovako definirana Mapa puta predstavlja najbolji mogući dokument i osnovu za političke vođe BiH da se fokusiraju posebno u periodu nakon lokalnih izbora.

Istaknuli su da je BiH ostvarila dosta ograničen napredak posebno kada su u pitanju razvijanja određenih struktura zakona, ali taj napredak dosta je oslabio tokom posljednjih mjeseci. Zbog svega toga bit će stvari koje neće moći biti pozitivno ocijenjene.

U poređenju s prošlogodišnjim izvještajem, dužnosnici Evropske unije kažu da je sada usaglašena Mapa puta koja definira određene važne korake koji trebaju biti implementirani uskoro, a posebno kada je u pitanju implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazbourgu u predmetu "Sejdić i Finci".

Govoreći o zajedničkim preporukama EU za zemlje koje su u procesu integracija u Evropsku uniju, dužnosnici su naveli da će posebna pažnja od sada biti usmjerena na pitanja vladavine zakona, posebno u smislu suzbijanja korupcije i organiziranog kriminala. Fokus će biti i na ekonomskim pitanjima u pogledu sveukupne ekonomske krize te sloboda izražavanja kojoj EU pridaje veliki značaj.

Naglašeno je da će se ohrabriti dobrosusjedski odnosi posebno u zemljama zapadnog Balkana te da će se insistirati na bilateralnim odnosima u raznim oblastima kada je u pitanju rješavanje međusobnih problema.

Kada je u pitanju Makedonija, pohvalit će se dijalog na visokom nivou, a napredak Republike Srbije ocjenjivat će se u smislu napretka njenog dijaloga s Kosovom, dok je dužnosnik izrazio nadu da će nova vlast uhvatiti korak s izazovima u evropskim integracijama i fokusirati se na potrebne reforme.

Presjek napredovanja Albanije bit će razmatran kroz 12 prioriteta koji su definirani te će se obratiti pažnja na ono što još treba da se uradi, ali ući će se i u suštinu onoga što je urađeno. Kada je u pitanju dobijanje kandidatskog statusa za Albaniju, o tome će biti više govora sutra, kazao je dužnosnik.

Istaknuto je da je Kosovo napravilo značajne korake u procesu integracija, ali da postoji još kompleksnih stvari koje treba uraditi.

U izvještaju će biti uvršteni i pomaci Turske, Islanda, Crne Gore kao i Hrvatske koja sljedeće godine postaje punopravna članica Evropske unije.

Cjelokupni godišnji Izvještaj o napretku BiH i drugih zemalja sutra će pred Evropskim parlamentom prezentirati komesar za proširenje Evropske unije Stefan Füle, a već je objavljeno da je u njemu BiH na začelju liste zemalja u procesu integracije u EU. Kao najveća prepreka daljnjem napredovanju su organizirani kriminal i korupcija.

Godišnji izvještaj o napretku BiH bit će u srijedu predat i predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavu Bevandi.