projekat EU
57

Drugi forum "Biznis anđeli": Od porodičnog nasilja da ženskog poduzetništva

Klix.ba
Žene mogu prekinuti nasilje, pokrenuti vlastite biznise i postati uspješne poduzetnice. Neophodna je samo podrška i prepoznavanje njihovih kvaliteta i želja.

Dokaz tome je 18 žena, koje su kroz projekat Evropske unije "Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena žrtava nasilja u porodici" pokrenule svoje biznise.

Koliko je ovaj projekat promijenio njihove živote, korisnice projekta govorile su na nedavno održanom forumu "Biznis anđela" u Sarajevu, koji je okupio predstavnike nevladinih i vladinih organizacija, te uspješnih kompanija u Bosni i Hercegovini. Forum je održan s ciljem koordinisanog odgovara svih relevantnih društvenih aktera na ekonomsko osnaživanje žena.

"Jako je teško izaći iz nasilne zajednice. Uvijek se postavlja pitanje da li ću ja to moći sama", kaže Mirsada B. iz Bihaća, koja je godinama trpjela porodično nasilje.

Imam svoj biznis

Nasilje je odlučila prekinuti kada je dobila podršku i prepoznavanje Fondacije INFOHOUSE i Udruženja građana "Budućnost", a kroz dodijeljeni grant za pokretanje vlastitog biznisa iz fondova Evropske unije.

"Trenutno nudim smještaj na Uni koji ima tri zvjezdice. Imam vlastiti pečat, na njemu piše moje ime. Piše da sam ja vlasnica. To je divan osjećaj. Ja imam svoj biznis! Hvala Evropskoj uniji, Fondaciji INFOHOUSE i Udruženju građana Budućnost", poručuje Mirsada.

Boja G. iz Modriče napustila je nasilnu zajednicu sa bebom od tri i po mjeseca u naručju.

"Od tada je Udruženje građana Budućnost uz mene. Velika su mi podrška kroz sve ove godine. Sada sam pokrenula posao održavanja dvorišta i sretna sam što imam mogućnost da sama za sebe zarađujem. To mi mnogo znači", kaže boja.

Ključno progovoriti o nasilju

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić podsjetila je na to koliko je nasilje zastupljeno u bosanskohercegovačkom društvu, te shodno tome na važnost ekonomskog osnaživanja žena.

"Ekonomsko osnaživanje koje su preživjele nasilje je neophodno za borbu protiv nasilja. Ovaj projekat je veliki doprinos, s obzirom na činjenicu da je prema podacima Agencija za ravnopravnost spolova BiH svaka treća žena u BiH doživjela neku vrstu nasilja", kazala je Filipović-Hadžiabdić.

Kada je nasilje u pitanju šutnja ne smije biti prisutna, moramo reagirati, kaže i direktorica Gender centra Federacije Bosne i Hercegovine Ana Vuković.

"Borba protiv ovog društvenog fenomena je neophodna. Ekonomsko osnaživanje je put ka samostalnosti žena i izlasku iz začaranog kruga nasilja", poručuje.

Podrška Evropske unije vrijedna 100.000 KM

Kroz projekat "Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena žrtava nasilja u porodici" dodijeljeno je ukupno 100.000 KM za 18 žena kako bi pokrenule vlastite biznise, a u cilju prevazilaženja nasilja i ekonomskog osnaživanja. Problem velikog procenta nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovini prepoznala je Evropska unija.

"Moramo se zahvaliti Evropskoj unije, jer mi nismo samo osnažili 18 žena koje su preživjele nasilje u porodici, iako je to bio naš prvobitni cilj. Mi smo kroz njihove pokrenute biznise ojačali žensko poduzetništvo u BiH. Ove žene danas u njihovim lokalnim zajednicama nude usluge iz oblasti njihovih biznisa i prodaju svoje proizvode", kaže Gordana Vidović, direktorica Udruženja građana "Budućnost".

Osim što su žene podržane kroz treninge i edukaciju, kao i finansijski, pružena im je također mogućnost da budu dio mentorskog programa „Biznis anđeli“ u okviru kojeg rade sa uspješnim poduzetnicima i poduzetnicama. Cilj je da im oni prenesu svoja znanja iskustva i kompetencije, a kako bi žene učinile njihove biznise samoodrživim i uspješnim na tržištu rada.

Volonterski rad mentora i mentorica

Mentori i mentorice rade sa ženama na volonterskoj bazi. S njima će provesti 120 sati rada do kraja projekta, te biti savjetodavna podrška. Jedna od mentorica je i dekanesa Visoke škole za turizam Marijana Šećibović, koja radi sa Mirsadom B. Ona kaže kako kroz mentorski program rade na svim bitnim elementima turističke djelatnosti koji je pokrenula naša korisnica.

"Nije zaista trebalo mnogo da ja i Mirsada počnemo funkcionisati kao jedno. Osim što sam joj mentorica, postale smo sada jako dobre prijateljice. Jako mi je drago da sam u prilici da budem podrška", kaže Šećibović.

Žene u Bosni i Hercegovini upravu uz tu podršku mogu mijenjati svoje živote. Nasilne zajednice nije lako napustiti, osobito kada krećete ispočetka. Žene se susreću s brojnim problemima, nemaju imovinu na svojim imenima, nasilnici ih uznemiravaju, porodica ih odbacuje! Mnoge od njih ne znaju kako da reagiraju, kome da se obrate, kako da naprave prvi korak…

Zbog toga je važno da postoji podrška, da postoji koordinisan odgovor nevladinih i vladinih organizacija, kompanija, pojedinaca i pojedinki, svih, da žene progovre, napuste nasilne zajednice, te krenu putem ekonomskog osnaživanja. Bila je ovo zaključna poruka Drugog foruma "Biznis anđela" održanog u Sarajevu.