vijesti
1

Domazet: Insistirati na izmirenju potraživanja Agrokorovih dobavljača iz BiH

FENA
Anto Domazet
Anto Domazet
Predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj SDP BiH Anto Domazet uputio je otvoreno pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću u kojem kritikuje njegovu izjavu da u novonastaloj situaciji u vezi Agrokora bosanskohercegovačke firme dobavljači Konzuma u BiH imaju priliku da poravnanjem kroz stečajnu nagodbu, otpisom naprimjer 20% svojih potraživanja, naplate preostala potraživanja.

"Umjesto da suvereno vladate problemom kako da se riješi pitanje naplate dobavljača Konzuma iz BiH u kontekstu ukupne regionalne situacije oko Agrokora i da insistirate na rješenjima potpune naplate potraživanja, vi upućujete naše firme da započnu postupak predstečajnog poravnanja. Pa, vidite li vi da u Hrvatskoj donose lex specialis Agrokor kako bi izbjegli takve postupke, imajući u vidu interese i Agrokora i njegovih hrvatskih dobavljača i nastojanje da se oni 100% naplate u svojim potraživanjima. Pri tome, svi ističu potrebu da se mali dobavljači prioritetno naplate. I premijer Vučić najavljuje razgovore oko rješavanja problema Agrokor na području Srbije", ističe Domazet u pismu.

Uz pitanje što premijer i Vlada FBiH znaju o razmjerama problema Agrokor za Federaciju BiH, Domazet pita i zašto nije poslana obavijest kompanijama iz FBiH da dostave u Vladu podatke o potraživanjima prema Konzumu ili drugim Agrokorovim firmama kćerkama u FBiH.

"Koliko god bila neprovjerena cifra od 250 mil. KM potraživanja firmi iz BiH, ako na firme iz FBiH otpada 75% tih potraživanja, radi se o sumi od 190-200 miliona KM, što čini više od 1% BDP Federacije BiH. I ne zaboravite, na to je plaćen porez na dodanu vrijednost od oko 34 mil. KM, koji je uredno legao na račune vaše vlade, a dodatno ugrozio likvidnost firmi iz FBiH. I nakon svega vi šaljete poruku tim firmama da idu u prinudno poravnanje", navodi Domazet.

On ističe kako svakako treba započeti razgovore sa Vladom RH i prinudnim upraviteljem Agrokora, uz angažman Vijeća ministara BiH, ali i uz aktivnu ulogu vlada entiteta.

"Nesumnjivo je da, što god vi mislili, jedina i prioritetna mjera koja zadovoljava privredu BiH je insistiranje i zauzimanje vlada u BiH da se, u okviru cjelovitog rješenja za Agrokor, osigura hitna financijska intervencija banaka Agrokora prema njegovim kćerkama u BiH za izmirenje svih dospjelih potraživanja dobavljača iz BiH. Nakon toga, može se govoriti o svim drugim mjerama za konsolidaciju stanja u kojima BiH firme treba da budu pouzdani partneri za građenje novih stabilnih poslovnih odnosa sa sistemom Agrokor u BiH", navodi u pismu federalnom premijeru predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj SDP-a Anto Domazet.