Priča o Sonji Blum
139

Unuka Emerika Bluma spojila je umjetnost i nauku, a danas je na čelu prestižnih institucija u SAD-u

S. Š.
Sonja Blum (Izvor: BHAAAS)
Sonja Blum (Izvor: BHAAAS)
Sonja Blum je neurologinja koja je uspjela spojiti umjetnost i nauku te se tako danas nalazi na čelu dvije prestižne institucije u Sjedinjenim Američkim Država, a ujedno je i aktivna članica Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke (BHAAAS).

Sonja Blum, neurologinja koja je oduvijek gajila ljubav prema umjetnosti, istovremeno uživajući u idejama i stvaralačkom duhu danas je Direktorica odjela za poremećaje pamćenja i kognitivnu neurologiju i doktorica medicine, neuronauka i kliničkih istraživanja na Marshfield Clinic Health System u Wisconsin.

Sonja ističe da je povezivanje sa pacijentima i njihovim porodicama najbolji dio njenog posla te naglašava, ujedno, da nema ničeg ljepšeg od toga kada nakon nekoliko mjeseci vidi napredak kod svojih pacijenata.

Odrastanje u vizionarskoj i umjetničkoj porodici uveliko su utjecali da naizgled dva različita svijeta-umjetnost i medicina postanu glavne karakterisitke njenog života.

Sonjin djed, Emerik Blum, bio je bosansko-jevrejski biznismen, filantrop i osnivač te prvi direktor jednog od najvećih konglomerata u jugoistočnoj Evropi - Energoinvesta.

Njegova posvećenost poslu i angažman u lokalnoj zajednici ostavili su trajan pečat na nju, podsjećajući je na važnost predanosti i saradnje za opće dobro, dok su druženja u krugu prijatelja umetnika i muzičara bake Matusje, razvili njenu ljubav prema umjetnosti.

"Umjetnost je možda ono što bih radila od početka da nije bilo rata", naglašava Sonja.

Ipak, rat je promijenio njen životni put, potaknuvši je da odabere medicinu. Osjećala je potrebu da se angažuje na humanitarnom planu i pronađe način da pomogne ljudima u vremenima kada je osjećala potpunu bespomoćnost. Studiranje medicine na vrhuncu rata 1993. godine postavilo je temelje njenog putovanja kroz fascinantni svijet medicine.

Mnogo godina kasnije, dok je već bila profesorica medicine na Univerzitetu u Njujorku, vratila se umjetnosti.

"Stvaranje umjetničkih djela bilo je nešto što je oduvijek živjelo u meni", priznaje ona.

Saradnja na NYU sa Sarom Rothberg označila je njen povratak umjetnosti, što je ojačalo predanost stvaranju. Sonja se istovremeno fokusira na istraživanje neurologije, fascinirana funkcijom pamćenja koja definiše naše biće, identitet i kontinuitet kroz živote i generacije.

"Pamćenje je sočivo kroz koje filtriramo svijet", naglašava.

Duboko razmišljanje o vezi između pamćenja i ljudskog ponašanja u kriznim vremenima ostaje njena stalna fascinacija koja je usmjerava kako u medicini, tako i u umjetnosti.

Oprez sa vještačkom inteligencijom

Kao neurolog, Sonja se bavi različitim aspektima svoje profesije, uključujući rad s poremećajima pamćenja i hitnom neurologijom. No, njeno najveće zadovoljstvo dolazi iz povezivanja s pacijentima i njihovim porodicama, ističući tu interakciju kao najbolji dio posla kojim se bavi.

Kako vještačka inteligencija postaje sve prisutnija u medicinskom polju, Sonja ističe oprez u primjeni iste. Smatra da vještačka inteligencija, iako korisna u proširivanju diferencijalne dijagnoze, ponekad daje neodgovarajuće ili netačne odgovore, te naglašava potrebu za provjerom tih odgovora prije praktične primjene.

Iako trenutno nema direktnu saradnju sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, Sonja ističe da joj je cilj i želja kroz članstvo u BHAAAS-u povezati se sa naučnicima, doktorima, umjetnicima i akademicima širom svijeta i u BiH.

Naslijeđena povezanost sa Sarajevom i vrijednostima koje je djed prenosio na nju čine dubok dio Sonjine životne priče i njene vezanosti za ovaj grad.

"Sarajevo je moj grad, moje srce je u Sarajevu", priznaje.

Kao profesorica i doktorica, Sonja pronalazi zadovoljstvo u svom poslu, ali izvan radnog vremena najviše uživa u vremenu provedenom sa svojom djecom, naglašavajući važnost jednostavnih trenutaka provedenih u društvu najbližih.